blog

Blog – Hoe minimalisme je leven beheerst

Architectuur

Door Wiegert & Kaj – Minimalisme is minder dan ooit. Strakke interieurs met een hand vol zorgvuldig geplaatste meubels, kleding dat uit slechts een enkele lap stof bestaat, uniforme objecten waarvan de functie niet meer te herkennen is.

Blog – Hoe minimalisme je leven beheerst
Tiny House door Muji

Mensen die alles al hebben lijken nu de voorkeur te geven aan het hebben van niets. En aan het praten hierover. Dus verschijnen er overal op internet blogs waarin uitgelegd wordt hoe het hebben van minder hen een beter mens heeft gemaakt. Maar hebben ze wel minder? Of misschien juist meer?

Pijnlijk minimalistisch

Architecten weten als geen ander de moeilijke kanten van minimalistisch ontwerpen. Het wegwerken van ‘onnodige’ afleiding is een belangrijk doel geworden in (interieur)architectuur. De plint moet verdwijnen, evenals stopcontacten en dakranden, zodat wat er overblijft een angstvallig gecontroleerd leeg canvas is waar enkel broodnodig meubilair in mag worden geplaatst. Wel van luxe minimalistische designmerken natuurlijk, aan het ontbreken van zichtbare schroefjes hangt nu eenmaal een prijskaartje.

Gezien vanuit een financieel perspectief krijgt de uitspraak ‘Less is more’ ineens een heel andere betekenis. Deze controledwang moet ontzettend veel stress met zich meebrengen en heeft ongetwijfeld ook invloed op het comfort van de gebruiker. Dat gaat soms heel ver.

Tiny House door Muji Tiny House door Muji

Fashion over functie

Een goed voorbeeld van verregaand minimalisme is het onlangs door designlabel Muji ontwikkelde tiny house. Voor een prijs van 23.300 euro kan je je eigen minimalistische Muji-huisje kopen. Na aanschaf kun je er al snel je eerste nacht in doorbrengen. Daar is overigens wel alles mee gezegd – er is namelijk geen keuken, badkamer of toilet aanwezig. Misschien was dat te veel ‘onnodige’ afleiding voor het minimalistische ontwerp? De arrogantie van ‘weinig’ hebben het elitaire streven naar een minimalistische leefstijl is op een bepaalde manier erg bedrieglijk.

Wat dat betreft zijn de protserige huizen van vroeger een stuk eerlijker, zoals een villa opgetrokken in een neobarokke stijl met een overdaad aan gouden versieringen. Er zit iets van vrijheid in, meer dan in het zorgvuldig weglaten van ‘overbodige’ objecten zodat het lijkt alsof je genoegen neemt met minder. Want daar lijkt het vooral om te gaan, het perfectioneren van een geordend leven en imago. In deze ontwikkeling zal er uiteindelijk niet veel meer overblijven dan vier witte muren en een enkelpeertje je telefoonopladen doe je dan maar bij de buren.

Reageer op dit artikel