blog

Blog – Casa Reynard Rossi-Udry

Architectuur

Door Jeroen Apers – Verbouwing van een oude vervallen Zwitserse boerderij in het plaatsje Ormône tot een moderne villa, waarbij Studio Savioz Fabrizzi een herinnering aan vroeger in tact laat.

Blog – Casa Reynard Rossi-Udry

Het huis uit 1860 staat midden in het dorp in een gebied met een uitgesproken karakter. De woning bestaat uit een metselwerk van natuursteen waarvan het stroomopwaartse deel de ruggengraat van het gebouw vormt. Het stroomafwaartse deel is bebouwd met een houtstructuur. Het oorspronkelijke metselwerk is aangepast aan de nieuwe uitbouw. Hiervoor is de verbindende steenwervelkolom als een soort schoorsteen geëxtrudeerd.

Jeoen Apers Rossi-Udry House

Jeoen Apers Rossi-Udry House

De rustieke eenvoud van de woning wordt geaccentueerd door de behandeling van de stenen in de buitenmuur met een coating waarmee de stenen op het traditionele “Pietra rasa” pleisterwerk lijken. Daarnaast zorgt de coating voor een verwijzing naar de nieuwe betonnen uitbouw. De grote glazen oppervlakken zijn georiënteerd op het Rhône-dal in het oosten, Savièse in het noorden, de bergen van Val d’Hérens naar het zuiden en de tuin naar het westen.

 

Twee betonnen vloerplaten zorgen voor de verdeling in de woning en laat de woning open voor contact tussen de bewoners op de verschillende niveaus. De kinderen op de eerste verdieping en hun ouders op de andere verdiepingen.

Het karakter van het huis is in het interieur doorgevoerd met minerale bekleding en door het gebruik van het beton.  Achter de houten bebouwing, in het zuidelijke deel van de woning, zijn de slaapkamers bedekt met contrasterende larikspanelen. Het tijdloze contrast tussen de minerale en de houten elementen die verwijzen naar de eerste bebouwing zijn bij de nieuwbouw behouden en opnieuw in de woning verwerkt waarmee een verwijzing naar de oorspronkelijke structuur ontstaat. 

Reageer op dit artikel