blog

HUB als gamechanger

Architectuur

Op 20 januari 2016 is de eerste gerealiseerde en inmiddels bewoonde HUB in het Rotterdamse Zomerhofkwartier getoond aan het publiek. Het ontwerp van David Hess is mooi en overtuigend. Je zou er zo in — nee: méé willen wonen. Maar de gedachte aan de motieven achter het project en de mogelijkheden voor een verdere ontwikkeling laten me niet los.

HUB als gamechanger

De HUB is een kleine geprefabriceerde unit waarin alle comfortfuncties van een woning zijn geconcentreerd. Kunnen we de kansen van deze eenheid niet in een veel breder perspectief zien? Is ze niet de ontbrekende schakel in de transitie van het hebben of huren van woonruimte naar het afnemen van wooncomfort?

Gebruik en comfort

Want het concept is interessant: het scheidt bezit van gebruik en comfort, en het optimaliseert de twee laatste. Je least een HUB die gefinancierd wordt door de leveranciers: de makers, maar ook het energiebedrijf, de afvalverwerker, provider en –wie weet—spotify, google en eigenlijk iedereen die jou de diensten voor een HUB levert. Je kunt aan het huidige ontwerp eindeloos veel gaan toevoegen: een bed-HUB is er al. Maar een binnentuin-HUB voor eigen groenten zou leuk zijn, of een zonne-HUB met PV panelen en een powerwall, of een techno-HUB met alle technische voorzieningen.

  

Onderscheidende gebouwen

In Cobouw (11 december 2015) schrijft Ronald Rovers dat de architect een industrieel ontwerper wordt. Ik vraag met dat sterk af: toch altijd zal de noodzaak blijven bestaan van een ruimtelijke compositie voor een vaak complex programma, en van het verbinden van de stad (of de natuur) met het interieur. De hang naar expressie, naar onderscheidende gebouwen zal niet verdwijnen. Niet alles valt, kortom, in een neutrale container te stoppen. Maar het is zeker een belangrijke tendens.

Achterstand inhalen

Denk aan de CitizenM hotels: een inspirerende, hippe ‘third space’ met een massa kleine comfortcontainers er bovenop. En het is tevens een waarschuwing: de bouw loopt weer eens achter. Voor de prijs van een koelkast (een geïsoleerde ruimte met twee deuren en flink wat techniek) krijg je in de bouw nog niet eens één deur. Alleen door te prefabriceren en functies en diensten te integreren, is die achterstand in te halen. Waarbij niet bezit, maar gebruik leidend is.

Twee richtingen

Dit betekent waarschijnlijk ook dat de architectuur twee richtingen opgaat: die van de ‘haute-couture’ met speciale projecten die duur, eenmalig en bijzonder zijn. En die van slimme massaproducten die optimaal comfort bieden voor weinig geld, en waar je zelf leven in blaast.

  

Ruimtemaker

Wie weet is de HUB wel een game changer in die laatste categorie. Geprefabriceerd, te hergebruiken en zeer efficiënt te maken, zeker als de aantallen groter worden. En met één prijs per maand voor alles dat je afneemt. Een ruimtemaker die net als je smartphone af en toe wordt ge-updatet. Een duurzaam instrument dat voor grote groepen betaalbaar is. En dat je een nieuw inzicht geeft in wat je echt nodig hebt om comfortabel te kunnen wonen.”

Gerelateerde artikelen
HUB woonconcept voor leegstaande gebouwen door Kraaijvanger Architects
Modulair systeem maakt wonen mogelijk in elk gebouw
CityHub opent zijn deuren in Amsterdam Oud-West
Luxe wonen in kantoor kan makkelijk
Kot van de Toekomst

Reageer op dit artikel