blog

Blog – Ingenieurs kapen architectuurprijs

Architectuur

Afgelopen week werd de ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016 verkozen. Dat juist dit bouwwerk is gekozen uit in totaal acht genomineerden, wekt alom verbazing.

Blog – Ingenieurs kapen architectuurprijs

Toegegeven, de parkeergarage is een ingenieurswerk waarvoor Royal Haskoning DHV terecht alle eer krijgt toegezwaaid. Het bouwt voort op het ontwerp dat Okra Landschapsarchitecten maakte voor het ontwerp van het duinlandschap, de daarin uitgezette paden, uitgangen van de parkeergarage en meubels, en de aansluiting op het dorp.

 Entree parkeergarage Entree parkeergarage

Combinatie van duinen met parkeren

De ambitie om de bouw van een dijklichaam ter versterking van de kust te combineren met de aanleg van een ondergronds parkeergarage voor de auto’s en daarop een duinlandschap voor verstrooiing en verblijf is geslaagd. Maar om hier een architectuurprijs voor te geven?

Opinie Harm Tilman Katwijk Parkeergarage - Kustwerk Duinlandschap Nooduitgang

Juryoordeel

De jury onder leiding van Hanneke Groenteman en verder bestaande uit dijkgraaf Roelof Bleker, ontwikkelaar Ronald Huikeshoven en de architecten Mels Crouwel, Reimar von Meding en Maaike Westinga, meende van wel. Overigens zoals ze laat doorschemeren, na de nodige discussie.

 Parkeergarage Katwijk - BNA Gebouw van het Jaarprijs - Opinie Harm Tilman Blik in de parkeergarage

Discussiestuk

Het gekke is dat de jury met het Van Dale Woordenboek in de hand meent dat een gebouw ‘een voortbrengsel is van de activiteit die bouwen heet’, maar dat ze de parkeergarage bekroont vanwege de vele discussies die het zou aanstippen: over de identiteit van een badplaats, de inrichting van de kust en de omgang met het water.

 Parkeergarage Katwijk - BNA Gebouw van het Jaarprijs - Opinie Harm Tilman

Geweldig mooi

Verder vindt ze het gewoon een ‘geweldig mooi object’, zoals in het juryrapport is te lezen, zonder uit te leggen waar deze schoonheid in steekt.

Inrichting kust

‘De parkeergarage is grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust,’ zei juryvoorzitter Hanneke Groenteman tijdens de prijsuitreiking.

Opinie Harm Tilman Katwijk Parkeergarage - Kustwerk Duinlandschap

Paaltje

Dat de parkeergarage een civiele of landschapsprijs krijgt, kan ik me voorstellen, maar een architectuurprijs? Neem bijvoorbeeld het paaltje dat op de dakrand van het entree-paviljoen is geschroefd. Deze dakrand is een voortzetting in een vloeiende beweging van de begrenzing van de openbare ruimte. Maar hoe zet je daarop een paaltje?

Verkeerde droom

Langzaam bekroop me het gevoel in de verkeerde droom terecht te zijn gekomen, ongeveer zoals Frank de Boer toen zijn ploeg op de laatste dag van de competitie na een ongelukkig gelijkspel het kampioenschap van Nederland verspeelde. Alsof na Paul Smith en Alexander McQueen, de belangrijkste modeprijs van het jaar is toegekend aan de Blokker.

Gerelateerde artikelen

Beste Gebouw van het Jaar 2016:ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee
Nominaties Beste Gebouw van het Jaar 2016
Kustwerk Katwijk is beste openbare ruimte
Parkeergarage Katwijk aan Zee
Natuurlijke nieuwe duinen voor Kustwerk Katwijk
Ondergrondse Parkeergarage Kustwerk Katwijk

 

Reageer op dit artikel