blog

Lego, van alle tijden

Architectuur

Legosteentjes hebben net als vroeger, nog steeds hun waarde. Zoveel, dat wij het idee kregen om een Kerstprijsvraag uit te schrijven voor ontwerpen met Lego. Maar door de leeftijd van het speelgoed is het idee natuurlijk al een keer eerder uitgevoerd. Het idee verdwijnt naar de prullenbak, we gaan op zoek naar een ander materiaal voor ons Kerstprijsvraag. Wat rest zijn foto’s van eerdere bouwsels van architecten.

 


BIG (Bjarke Ingels Group) ontwierp voor de Lego-fabrikant een heus museum waarin de creativiteit van de steentjes naar voren moet komen. Het moet vanaf 2016 in het thuisland van Lego jaarlijks 250.000 bezoekers trekken. Bron Lego/BIG

Lego Brug _ Blog Lego_architectuur_Astrid de Wilde

LegoBrug_Wuppertal. Blog Lego in Architectuur door Astrid de Wilde
Deze Trompe-l’oeil legobrug in Wuppertal, Duitsland is geschilderd door Martin Heuwold van Mgex. Foto’s Lukas Pauer

Legotentoonstelling 1984_Lego_architectuur_Blog_Astrid de Wilde Een krantenartikel uit 1984 over de toen georganiseerde lego-tentoonstelling. Tien Nederlandse architecten kregen de opdracht om met Lego een villa te ontwerpen op een schaal van 1:20. Zo bouwde  Sjoerd Soeters zijn mini droomvilla volgens het ‘modaal acropolisme’, een LEGO-villa verheffend en contrasterend boven het landschap. Onderstaand het bijbehorende filmpje van de tentoonstelling.

 

Sjoerd Soets Huis _ Blog _Lego Architectuur
‘Modaal Acropolisme’ van Sjoerd Soeters

Wintermans_Lego_Architectuur_Blog_Astrid de Wilde
LegoVilla

 Brick House
Mecanoo in LEGO bricks’

In 1985 werd een vervolg expositie op poten gezet. Dertig architecten uit west Europa de opdracht een villa te ontwerpen. De uiteindelijke ontwerpen werden door LEGO modelbouwers in Billund, Denemarken gebouwd, gedurende 7 weken. De expositie wordt vervolgens in Parijs gehouden in het ‘Centre Pompidou’ onder de naam “L’architecture est un jeu… magnifique”. Onderdeel de ‘LegoVilla’ van Frank Wintermans en ‘Mecanoo in LEGO bricks’ van Henk Döll, Francine Houben, Roelf Steenhuis, Erick van Egeraat en Chris de Weiger. Bron: www.miniland.nl

Lego Bus Halte

In Londen werd voor speelgoedwinkel Hamleys, Regent Street een bushalte uit meer dan 100.000 legoblokken opgetrokken. De uitvoering was in handen van Trueform samen met de enige gecertificeerde Engelse Lego professional Duncan Titmarsh van Bright Bricks.

 Lego Bus Halte Londen Blog Astrid de Wilde
De bushalte werd opgetrokken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Londense bus.

Lego kinderkamer blog Astrid de Wilde Deze kinderkamer met lego is onderdeel van ‘Glass’ een conceptontwerp voor een superjacht door Lujac Desautel

 Lego-architectuur_Kazuyo Sejima
Het artikel ‘I Lego NY’ van de NY Times staat vol met lego-foto’s van Christoph Niemann die dit idee van Kazuyo Sejima voor The New Museum illustreerde.

Lego_Architecture

Lego Architecture Studio met 1210 steentjes en een handleiding waarin op 272 pagina’s modellen worden getoond van Lego-architectuur van bekende architecten waaronder Sou Fujimoto, MAD en SOM

 Lego Guide Book Phaidon _ Blog Lego Architectuur _ Astrid de Wilde 

 Farnsworth House
Mies van der Rohe’s Farnsworth House (1951) is een van de voorbeelden die is na te bouwen.

Via Twitter binnengekomen Lego-berichten:

@TelegraphTravel – Dagelijks spoelen honderden LEGO-steentje aan op het Perranstrand in Cornwall en andere dichtbij gelegen stranden. Oorzaak is het vergaan van een containerschip in 1997 met tonnen Lego-steentjes. Veel teruggevonden stukken zijn te zien op de Facebookpagina ‘Lego Lost at Sea’ van Tracey Williams.

Lego_zeepaardjes

@Inhabitat: Het leveren van eten en drinken en beschutting aan slachtoffers van rampen of oorlogsgeweld is een van de prioriteiten bij reddingsacties. Vaak gaat dit gepaard met onnodige verspilling. Om dit tegen te gaan heeft Unicef een op Lego geinspireerd ‘steentje’ van buitgewone proporties ontwikkeld waarin niet alleen eten kan worden opgeslagen maar ook bouwmateriaal. Meer foto’s op de pagina van de ontwerpers: Psychic Factory.

 Lego @Bright @Brightsite @BasLuiting: Lego om ‘grote’ dingen van te bouwen.

Lego Simpson
Toen Lego eerder dit jaar aankondigde een serie Simpson-Lego op de markt te brengen namen de fans van Lego of van de Simpson alvast een voorschot en bouwde een omgeving voor Homer.

 Lego als herstelmateriaal
Lego als herstelmateriaal (foto via Twitter)

Opinie Astrid de Wilde - Legotasje
Tasje met legosteentjes – Foto via ArchDaily (@ArchDai

Reageer op dit artikel