blog

The End of Sitting: het vervolg

Architectuur

Het project The End of Sitting dat RAAAF ism Barbara Visser ondernam, is de afgelopen tijd overal gepubliceerd. De NRC wijdde er een voorpagina aan, in combinatie met het nieuws dat zitten een van de meest dodelijke bezigheden is die de moderne mens onderneemt. Maar het project nog niet afgelopen. Het lijkt er eerder op dat het pas net begint. Op uitnodiging van de vriendelijke vloerenfabrikant Forbo was ik aanwezig bij een lezing door Ronald Rietveld, waar hij een update gaf van het project.

The End of Sitting: het vervolg

Ronald Rietveld begon zijn lezing met de aanvulling dat het zitten op zich niet dodelijk is, wel het langdurig aaneengesloten zitten in eenzelfde positie. Idealiter zou een mens gedurende de dag in verschillende posities activiteiten moeten ondernemen. Rietveld: “de moderne variant van zitten is een modern construct is dat sinds de industrialisatie is ontwikkeld. De hoofdingrediënten van deze culturele activiteit zijn bekend: de stoel en de tafel. Maar wat als we bij een werkomgeving niet meer uitgaan van meubilair maar van activiteiten die gedurende de dag kunnen worden ondernomen?”

Voorovergelegen

Rietveld heeft een theorie waarom er zo weinig producten zijn die een alternatieve manier van rusten faciliteren. De stoel is immers eeuwenlang onderwerp geweest van ontwerpend onderzoek, terwijl slechts zelden een ontwerper onderzoek deed naar manieren om voorovergelegen, steunend op de ellebogen te lezen of op een computer te werken. RAAAF en Barbara Visser hebben daar verandering in gebracht.

Werklandschap

Enige weken geleden was kortstondig (helaas) de installatie The End Of Sitting te bezoeken aan de Looiersgracht in Amsterdam. In een bergachtig landschap met grillige uitsnedes konden bezoekers aan den lijve ondervinden hoe het is om liggend op buik of rug, hangend of staand te werken.

  

Onderzoek

Het ‘werklandschap’ was een groot succes, maar het was de ontwerpers niet te doen om het neerzetten van een publiekstrekker. Tijdens de openingsuren monitorden studenten van de Rijksuniversiteit Groningen de bezoekers en analyseerden ze het gebruik van de verschillende werkplekken. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort gepresenteerd.

Levenslicht

Ook meubelfabrikanten hebben de installatie nauwkeurig bekeken. Rietveld is ervan overtuigd dat de eerste producten naar aanleiding van de installatie snel op de markt zullen verschijnen. PROOF is de eerste fabrikant die heeft bekendgemaakt dat ze een productlijn aan het ontwikkelen zijn die geïnspireerd is op het werklandschap van RAAAF.

  

Verdienmodel

Ten opzichte van fabrikanten stelt RAAAF zich idealistisch op. “We kunnen overleven”, stelt Rietveld. “Alles is open source op internet gezet. We zorgen dat de publiciteit ondubbelzinnig naar ons verwijst zodat er geen misverstanden zijn zodra in de toekomst de eerste afgeleide producten het leven zien.” Bijna terloops meldt Rietveld dat RAAAF bezig is met een spin-off van The End of Sitting, en daar is wel een verdienmodel aan gekoppeld. Wordt vervolgd.

Reageer op dit artikel