blog

Gaat Rotterdam CS de Gebouw van het Jaarprijs 2015 winnen?

Architectuur

Gebouwen doen er meestal lang over. Voor een bouwproces kun je tegenwoordig minimaal vijf jaar uittrekken, vaak gaan de eerste ideeën nog veel langer terug. Dat geldt ook voor de acht kanshebbers van de Gebouw van het Jaarprijs 2015 die komende woensdag in Amsterdam wordt uitgereikt. Kan wie geïnteresseerd is in de staat van de hedendaagse Nederlandse architectuur, daarom misschien niet beter afreizen naar de expo in Milaan?

Gaat Rotterdam CS de Gebouw van het Jaarprijs 2015 winnen?

Met de crisis van 2008 is in de architectuur een grote verschuiving opgetreden. De condities waaronder architectuur wordt gemaakt zijn grondig veranderd. Door het na-ijlende effect van architectuurprijzen duurt het even voordat gebouwen die in die nieuwe tijd zijn geconcipieerd, gaan meedingen naar de prijzen.

Aan de prijs BNA Gebouw van het jaar 2015 is dat goed af te zien. Ofschoon renovatie, herbestemming en transformatie al jaren als de opgave voor de toekomst worden beschouwd, zit niet één project op dit terrein bij de acht genomineerden. Wellicht heeft het ook te maken met het feit dat de meeste architecten hun weg nog moeten zien te vinden binnen deze opgave.

 Paviljoen Bahrein Milaan Expo 2015
Bahrein Paviljoen door Studio Anne Holtrop (architectuur) en Anouk Vogel (landschap)

Een architectuurprijsvraag moet dus leven met beperkingen. Dat geldt niet voor de inzending die een land naar een wereldtentoonstelling doet. Zo is ook de Nederlandse presentatie voor de expo 2015 in Milaan in betrekkelijk korte tijd tot stand gebracht. Architectonisch gezien had men dus een statement kunnen maken. Wat ook te verwachten is gezien de enorme traditie die Nederland op dit gebied heeft en die sinds afgelopen maand op een boeiende tentoonstelling in het nieuwe Instituut fraai wordt getoond.

Paviljoen UAB Milaan Expo 2015
Paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten door Foster + Partners

Wat echter opvalt aan de Nederlandse bijdrage in Milaan is de totale afwezigheid van architectuur. Het is daarmee een beschamende vertoning, niet alleen in vergelijking met landen als Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook met buurlanden als Duitsland, België en Engeland. Nederland zakt hier ongenadig door het ijs. Het eerste idee van ‘share, grow, live’ als de ‘Dutch way’ is leuk maar zo knullig uitgewerkt, dat de deskundigheid van een architect node wordt gemist.

 Nederlands Paviljoen Milaan Expo 2015
Nederlandse inzending op World Expo 2015 te Milaan: ‘beschamend’

Liefhebbers van Nederlandse architectuur kunnen dan toch beter op 21 mei naar Amsterdam afreizen. Een jury onder leiding van Wim Pijbes nomineerde negen gebouwen: drie woningen, twee kantoorgebouwen, een bedrijfsgebouw en drie publieke gebouwen. De gebouwen zijn verdeeld over drie categorieën en naast de overall winnaar en de categorie winnaars, kent de jury ook eervolle vermeldingen toe. De prijstoekenning is dusdanig ingewikkeld, dat nu niet valt te zeggen wie gaat winnen.

Centraal Station Rotterdam_Nom BNA Gebouw van het Jaarprijs 2015

Rotterdam Centraal van Team CS. Foto: Jannes Linders

Afgaande op het feit dat Benthem Crouwel Architecten drie keer is genomineerd, voor het Zomerhuis in Texel, het Grotiusgebouw in Nijmegen en Centraal Station Rotterdam (samen met MVSA en West 8), durf ik echter wel te voorspellen dat het laatste ontwerp de totaalprijs gaat winnen. Rotterdam CS is immers vaker genomineerd, maar won tot nu toe geen enkele prijs van betekenis, in tegenstelling tot de Markthal van MVRDV (diverse prijzen) en de CONO Kaasmakerij van Bastiaan Jongerius (ARC14 Architectuur).

Rotterdam CS is een project dat moeiteloos verschillende generaties overstijgt. Bij dit project is bijvoorbeeld heel veel samengewerkt, niet alleen binnen Team CS, maar ook met alle betrokkenen in het bouwproces. Het eindresultaat heeft daar echter niet onder geleden, integendeel. Ook bij de bookmakers is het project van Team CS de absolute favoriet. Tot slot is het natuurlijk een heel goed functionerend publiek gebouw.

Dus het moet wel heel raar lopen als Rotterdam CS woensdag de Gebouw van het Jaarprijs 2015 niet in de wacht sleept.

 

De World Expo 2015 in Milaan opende op 1 mei haar deuren en zal zes maanden duren. De tentoonstelling over de Expo in het Nieuwe Instituut te Rotterdam loopt nog tot/met 23 augustus 2015. De BNA Prijs Gebouw van het Jaar wordt op donderdagmiddag 21 mei 2015 uitgereikt in de Westergasfabriek te Amsterdam

Reageer op dit artikel