blog

De korte video’s van Iwan Baan

Architectuur

Het werk van architectuurfotograaf Iwan Baan wordt alom geroemd. Niet alleen de compositie en de vastlegging van het object, maar ook de wijze waarop de context en het gebruik zich in het beeld dringen, maken zijn foto’s meer dan mooie plaatjes. Buiten zijn opdrachten om publiceert Iwan met enige regelmaat op Instagram, een iPhone-app waar mensen foto’s kunnen delen met de wereld.

De korte video’s van Iwan Baan

Krap een jaar geleden introduceerde de app ook de mogelijkheid om korte video’s te maken. Iwan begon met de videomodus van Instagram te experimenteren en heeft sindsdien enkele prachtige filmpjes geschoten. Ik vind deze video’s erg interessant omdat ze een mooi beeld schetsen van steden en mensen. Ik stelde Iwan per mail een aantal vragen over zijn recente filmpjes en kreeg kort daarop een uitgebreide reply-mail. Dat had ik niet verwacht van iemand die voor zijn werk meer airmiles spaart dan welke sterarchitect ook. Zie hieronder zijn antwoord.

Hoi Sander,

Sinds een jaar gebruik ik instagram om mijn constante reizen als een klein dagboekje vast te leggen en bij te houden. Ik laat bijna geen ‘architectuur’ zien, de projecten die ik aan het fotograferen ben, kunen vaak nog niet worden gepubliceerd of zijn ‘sensitive’. Maar als je iedere 2-3 dagen in een vliegtuig ergens anders op de wereld bent, gebeurt er zo veel om je heen, dat het leuk is om op zo’n manier de wereld te kunnen documenteren. En iedereen kan op die manier volgen waar ik uithang.

 

Ik ben begonnen met filmen toen Instagram die functie toevoegde. Ik film dezelfde dingen die ik fotografeer zodra die niet vast te leggen zijn in één beeld. Dit kan van alles zijn.

In mijn Instagram-video’s speelt architectuur bijna geen rol, en tegelijkertijd een grote rol. Ik laat/of kan nauwelijks de projecten laten zien die ik op dat moment aan het fotograferen ben (zie boven) maar daarnaast bevind ik mij constant op bijzondere plekken in de gebouwde omgeving, op de meest uiteenlopende plekken op de wereld. Dus uiteindelijk gaat alles om architectuur, of wat mensen hebben gebouwd.

 

Film is altijd een prettige manier om een verhaal te vertellen. Wat ik met fotos en series doe, kun je ook vaak in een 15 seconden videofragmentje doen. Ik film verder nauwelijks helaas. Het is moeilijk om voor mijn werk de plekken ook op film vast te leggen, je hebt constant iets van: dit moment had ik op film moeten hebben, of omgekeerd. Dat is frustrerend. Dus ik heb me toegelegd op fotografie. Maar die korte filmpjes zijn leuk. Ze geven een andere kijk op de dingen om mij heen.

 

Alles op instagram fotografeer/film ik met de iPhone. Dat vergt een andere manier van kijken, en benadering van de mensen voor je, het is heel licht, ontwapenend als je met een telefoon voor iemand staat. Iedereen kent dat tegenwoordig. Je kunt heel snel werken en een snel kiekje maken op plekken waar je anders te opzichtig bent als fotograaf.

 

Een paar tips als je met Instagram gaat filmen: vertel een klein verhaaltje in je 15 seconden clipje. Het is heel eenvoudig om te knippen/plakken en bijvoorbeeld 5 fragmentjes van 3 seconden te laten zien om zo je verhaal te vertellen. Heel soms gebruik ik imovie op m’n iPhone om nog iets extra te knippen/plakken, maar de ingebouwde tools op instagram werken in 95% van de gevallen prima. Alles is gedaan binnen de iPhone.

 

 

Reageer op dit artikel