blog

Kunst in de openbare ruimte

Architectuur

Waar is de kunst die vroeger bijna elk openbaar gebouw sierde? Ik bezocht onlangs een lezing over de door sloop bedreigde wederopbouwkunst en stelde naar aanleiding daarvan deze vraag.

Kunst in de openbare ruimte

Hoe kan het dat in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog zo’n rijkdom aan toegepaste kunst kon ontstaan? Deze uitte zich onder meer in een enorme diversiteit aan technieken en materialen. Voor een dergelijke publieke kunst lijkt in de huidige architectuur nog nauwelijks plaats te zijn. Heeft het te maken met de ruime overheidsbudgetten van toen? Of was het budget van destijds een uiting van een samenleving met een hogere ideaal, iets waaraan het ons tegenwoordig ontbreekt?

Geëtste of met allerlei bonte kleuren bedrukte beglazingen, beton-reliëfs en in opdracht aangebrachte graffiti lijken de laatste overgebleven vormen van toegepaste kunst in de architectuur te zijn. Wat zou het mooi zijn als kunst opnieuw zo’n grote rol gaat innemen als voorheen het geval was! De kunst die nu wordt bedreigd met sloop, zou daarbij een grote rol kunnen spelen.

Meer lezen over wederopbouwkunst?

Klik hier

 

Reageer op dit artikel