blog

Roadtrip door Nederland

Architectuur

Een auteur, een fotograaf, een redacteur, een lijst met telefoonnummers en adressen, tien zachte bolletjes, chocolade, drop, water, cola en een fijne auto met een volle tank en navigatie. Daarmee vertrokken Evelien Pieters, Rob ’t Hart en ik voor een roadtrip door Nederland. Op zoek naar de toegevoegde waarde van het nieuwe woonconcept Lofthome, loftachtig wonen in een stalen schuur met veel vrij indeelbare ruimte en hoge energieprestaties.

Roadtrip door Nederland

 

Sinds het concept van de Lofthome twee jaar geleden – met behulp van marketeer Daan Fröger – in de markt is gezet, is het voor twintig opdrachtgevers uitgewerkt. Elke keer is de Lofthome aangepast aan de specifieke wensen van de opdrachtgevers. Onlangs is de twaalfde opgeleverd. Uiteindelijk bezochten wij er vijf en konden we er bij vier naar binnen. Hoe eenvoudig het idee ook leek – zoveel mogelijk Lofthomes bezoeken op een dag – des te ingewikkelder bleek de uitvoering.

De beperkingen:

  • onze tijd: een rit naar de Lofthome in Peize (net onder Groningen) is een dagtripje op zich
  • andermans tijd: tijdstippen die ons (auteur, fotograaf en redacteur) goed schikten, kwamen anderen (opdrachtgevers en architecten) niet uit
  • meewerkende Lofthomers; lang niet elke opdrachtgever stelt het op prijs dat wij even komen kijken
  • fotogeniekheid; sommige huizen waren nog in aanbouw

Doorzettingsvermogen, vastberadenheid en flexibiliteit zorgden ervoor dat de roadtrip toch werkelijkheid werd.

07:45 Evelien en ik wachten op station Voorburg. Daar zal als het goed is Rob arriveren met de Randstadrail. Maar het is niet goed, want we staan bij het verkeerde station. Voorburg kent twee stations: een trein- en busstation en een Randstadrailstation.

De dag ervoor mailde hij nog: Merel, om domme fouten te voorkomen: is Leidschendam-Voorburg het juiste station?

Twintig minuten later schuift de halfbevroren fotograaf achterin de auto. De temperatuur was die ochtend net onder het vriespunt gezakt.

09:15 Almere-Poort: koffie van de familie Brouwer in de eerst gerealiseerde Lofthome. Architect Sander van Veen van Blok Kats van Veen is ook aanwezig om het concept toe te lichten. De bouw van dit huis droeg eraan bij dat het concept verder is verfijnd. Zo waren in het begin harde knallen in het huis te horen zodra de zon scheen. De constructieve verbindingen zijn toen aangepast.

10:30 Zijn de meeste huizen zo rond de 200 m2 of meer, vlakbij Lofthome Brouwer staat de kleinste versie tot nu toe, met een voetprint van 6 bij 10 meter. De opdrachtgever kreeg ik van tevoren niet te pakken, dus we besluiten even langs te gaan. De deur wordt open gedaan door iemand die overduidelijk net nog lekker lag te slapen. Ai! We lopen snel een rondje om het huis en gaan weer door.

11:00 We staan stil langs de A2 richting Utrecht. Onvoorziene omstandigheden maken dat ons bezoekje aan Lofthome De Graaff in Leidsche Rijn misschien niet doorgaat. We balen. We hebben er niet de hele dag voor uitgetrokken om maar twee huizen van binnen te zien.

Evelien haalt chocolade, cola en drop om de teleurstelling weg te snoepen. We maken een plan B.

11:10 Na wat heen en weer gebel, mogen we spontaan langskomen bij de familie Joosten in Voorthuizen. Dat ligt redelijk op de route. We stellen de navigatie opnieuw in.

11:15 Wederom telefoon; we kunnen alsnog langs Leidsche Rijn. Wat te doen? We keren om, flexibel als we zijn. Lofthome De Graaff is de enige kubus die binnen het concept is gerealiseerd en die willen we wel graag zien! De meeste mensen kiezen namelijk voor een puntdak, zoals de meeste beeldkwaliteitsplannen voorschrijven.

 

11:45 Het huis van familie De Graaff is 10 bij 10 bij 10. Kortom: 1000 m3 leefruimte! We kijken onze ogen uit. Het huis zit vol leuke slimmigheidjes die door meneer De Graaff zelf zijn ontworpen, aangezien hij is opgeleid als industrieel ontwerper.

Omdat alle wanden van de Lofthome van staal zijn, kun je met magneten overal van alles ophangen. Zelfs lampen, die hierdoor verplaatsbaar zijn! Andere – een iets minder handige – bijkomstigheid is dat je met je telefoon op sommige plekken geen bereik hebt.

 

12:00 De beplating van deze gevel is nog niet af. Hallenbouwer H. Hardeman, die alle Lofthomes bouwt en een voorbeeldwoning in Veenendaal neerzette, is met een hoogwerker nog druk bezig. De zwarte golfplaten zijn bouwtechnisch en bouwfysisch gezien niet nodig, maar voor de verschijningsvorm kiest elke opdrachtgever ervoor de gevel wel af te werken. Gelukkig, anders zagen die Lofthomes er behoorlijk naakt uit.

Meestal kiezen bewoners voor de zwarte golfplaten die eigen zijn aan de industriële manier van bouwen. In Bergen aan Zee staat echter een huis bekleed met hout. We zijn heel benieuwd naar dit resultaat, maar helaas kreeg ik het niet geregeld om daar langs te gaan.

12:15 We moeten door! We moeten door! Anders komen we te laat bij mevrouw Joosten in Voorthuizen. Voordat we gaan, voert Rob de kippetjes die hem gezelschap hielden tijdens het fotograferen van het exterieur.

13:15 Mevrouw Joosten is een praktische, kordate vrouw. Ze zet heerlijke koffie en vertelt dat tegenover haar huis een enorme Albert Heijn komt. Dat ziet ze als een groot voordeel. Mocht ze iets nodig hebben dan heeft ze het zo gehaald.

Bijna stond er een zogenoemde stationswoning op de kavel, maar de plattegrond zinde haar niet. Ze wilde een zo open mogelijke woonverdieping met een grote leefkeuken. Dankzij Lofthome is dit mogelijk, de ruimte binnen de stalen spanten is vrij in te delen.

 

14:00 Op naar de laatste Lofthome in Den Hoorn van vandaag. Nog een dik uur rijden. Evelien krijgt onderweg gelukkig weer praatjes. Haar wagenziekte ebt wat weg.

15:15 Twee kleine jongetjes openen de deur. “Laat ze maar binnen”, hoor ik vanuit de woonkamer. Hun moeder voedt net hun kleine zusje van nog geen drie maanden. Het leek onbereikbaar, zelf een vrijstaande woning bouwen in de buurt van Delft, maar dankzij Lofthome is het voor de familie Beke Brinkman toch mogelijk.

16:00 We willen het jonge gezin niet te lang storen. Een klein rondje buitenom en we gaan op huis aan. Al duurt het nog wel even voordat we allemaal thuis zijn. Rob zet ik af bij het Randstadrailstation in Voorburg, hij moet naar Rotterdam Blijdorp. Evelien zwaai ik uit bij Den Haag HS, want zij woont tegenwoordig in Antwerpen.

Ik tuf nog een klein stukje door naar mijn romantische jaren dertig-woning vlakbij het centrum van Oud-Rijswijk. Glaslood in plaats van industriële spanten, deels verlaagde plafonds in plaats van grote vides, dat is ook fijn wonen.

Bekijk de publicatie over de Lofthome in het net verschenen meinummer van de Architect, vanaf pagina 30. Het artikel van Evelien gaat vooral in op de unieke samenwerking tussen een marketeer, een architect en een bouwer en waarom de bewoners voor een Lofthome kozen. Ik hoor graag wat je van het resultaat van onze roadtrip vindt! Mail me op m.pit@sdu.nl

Reageer op dit artikel