blog

Fuck you!

Architectuur

Op kerstavond kopte NRC Handelsblad op de voorpagina: “Wielerbond hoopt dat renners nu het eerlijke verhaal vertellen.” De kop bij de nieuwsanalyse op pagina drie was zonodig nog duidelijker: “Waarom wielrenners zo lang blijven liegen.” 2012 was het jaar van de deconfiture. De vraag is, hoe je optimistisch kunt zijn in een tijd die niet gekenmerkt wordt door optimisme.

Fuck you!

 

Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour de France, is ontmaskerd als een renner die zijn prestaties alleen dankzij EPO heeft kunnen volbrengen. Daarnaast werd hij neergezet als degene die dit gebruik in zijn ploeg op grote schaal organiseerde en orkestreerde.

De gevolgen waren niet gering. Nike trok zich terug als sponsor van de renner. Rabobank stapte uit de wielersport en de UCI ontnam Armstrong zijn zeven tourtitels en legde hem een levenslange schorsing op. De Lance Armstrong Foundation gaat verder onder de naam Livestrong Foundation.

Dikke vinger

Na de publicatie van het onderzoeksrapport door de Amerikaanse dopingautoriteit is van Armstrong zelf weinig meer vernomen. Wel stak hij in een tweet een dikke middelvinger op. Liggend op een bank, met zijn zeven ingelijste gele truien aan de muur, tweette Lance: “Back in Austin and just layin’ around… “. Het was alsof hij wilde zeggen: Fuck you!

 Tweet Lance 

De zaak Armstrong staat niet op zichzelf. In de advocatuur, de projectontwikkeling, de wetenschap, de gezondheidszorg, overal lijkt zich een wantrouwen in relaties te hebben genesteld. En in de architectuur? Daar is het niet veel beter.

Op 21 december tweette Francesco Veenstra van Mecanoo het ongelooflijk te vinden, als nieuw BNA-lid kennis en inspiratie met de beroepsgroep te delen, terwijl prominente BNA-leden tegelijkertijd extreem onder de prijs duiken. Het bleek te gaan om een selectie voor het Huis voor Cultuur en Bestuur in Hoogezand-Sappemeer, waarvoor het bureau van het prominente BNA-lid 2,5 keer zo goedkoop had ingeschreven als de hoogste bieder. Dat komt het vak niet ten goede.

Valt hier iets aan te doen? Het afgelopen jaar regende het sombere berichten. De omzet in de branche is sinds 2008 met vijftig procent afgenomen, het aantal bureaus verdubbelde bijna. Het regende faillissementen. De vraag is, hoe je optimistisch kunt zijn in een tijd die niet gekenmerkt wordt door optimisme.

Optimisme

Volgens Oscar Vos van architectenbureau denieuwegeneratie, aan het woord in het komende nummer van de Architect (januari 2013), is dat eenvoudigweg een kwestie van Zeitgeist en overlevingsdwang. Volgens hem treedt op dit moment een nieuwe generatie aan, die de motor met frisse ideeën, strategieën en systemen weer op gang helpt te brengen.

Architecten zijn van nature optimistisch. ‘Ik ben een architect die bouwt, en daarom ben ik een optimist’, zei de Amerikaanse Cesar Pelli ooit. Op dit moment wordt druk gebouwd aan nieuwe praktijken. Gezien de vele voorbeelden hiervan, is er alle reden de toekomst van de architectuur in Nederland met vertrouwen tegemoet te zien.

Waar ik naar uitkijk in 2013:

Gebouwen

-De opening op 13 april van het Rijksmuseum in Amsterdam, na een verbouwing die meer dan tien jaar duurde. Veel aandacht voor het ontwerp van Cruz y Ortiz, maar minstens zo interessant is het gerestaureerde, rijk gedecoreerde interieur van architect Pierre Cuypers.

-De oplevering van De Rotterdam van OMA op de Wilhelminapier, een project dat alweer dateert uit 1997. In 2009 is met de bouw begonnen. De Rotterdam is opgezet als een verticale stad. In drie onderling verschoven en met elkaar verbonden torens zijn kantoren, appartementen, een hotel, congresfaciliteiten, winkels, cafés en restaurants ondergebracht.

-Het IJdock te Amsterdam, gelegen op een landaanwinning in het IJ, is een voor Nederlandse begrippen ongewoon compact stedelijk project. Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek van SeARCH ontwierpen niet alleen de hoofdopzet, maar ook de parkeergarage, de passantenhaven en de openbare straat. De andere onderdelen zijn van Claus en Kaan Architecten (Paleis van Justitie), Bakers Architecten en Ben Loerakker (hotel) en Zeinstra van Gelderen (appartementen en kantoren).

Evenementen

-De editie van afgelopen jaar maakt nieuwsgierig naar de beurs OBJECT Rotterdam, die van 7 tot en met 10 februari plaats zal vinden in Het Nieuwe Instituut, het voormalige NAi. Deze designbeurs, onder leiding van Anne van der Zwaag, toont werk van nationale en internationale, gevestigde en opkomende designers, uit verschillende disciplines en in uiteenlopende materialen.

-In het weekeinde van 22-23 juni vindt op initiatief van de BNA de Dag van de Architectuur 2013 plaats. In tal van steden worden door lokale architectuurcentra, culturele instellingen en architectenbureaus gebouwen opengesteld die anders voor het grote publiek niet toegankelijk zijn. Het thema van dit jaar is: “24 UUR ARCHITECTUUR”, volgens de organisatoren een antwoord op de achterliggende jaren van overdaad die hebben geleid tot miljoenen vierkante meters leegstaande gebouwen.

-Het Architectuur Film Festival Rotterdam is van 10 tot 13 oktober in Rotterdam, naar alle waarschijnlijkheid in Lantaren Venster. Thema van dit jaar is Time Machine, bedoeld om het tijdsgewricht te verduidelijken waarin we nu werken en leven. Dit begrip wordt volgens de organisatoren in periodes van transformatie in zowel film als architectuur vaak toegepast. De utopische stad en de science fiction-film zijn beide laboratoria om een uitweg te zoeken uit onzekerheden.

-Benieuwd ben ik ook naar het congres dat de Architect op dit moment samen haar Raad van Advies aan het inrichten is over woningbouw. Komende tijd zijn nieuwe woonmodellen nodig, niet alleen in fysieke zin, maar ook in termen van infrastructuur en financiering. Noteer alvast 15 mei in je agenda.

Boeken

-De publicatie van het nieuwe jaarboek Architectuur in Nederland, bij NAI 010 uitgeverij, in april 2013. Het is uitgegroeid tot een traditie, de jubileumuitgave van afgelopen jaar is een illustratie daarvan. Verwacht mag worden, dat de nieuwe redactie, bestaande uit Tom Avermaete (Bouwkunde, TU Delft), Hans van der Heijden (biq architecten), Edwin Oostmeijer (projectontwikkelaar) en Linda Vlassenrood (International New Town Institute) deze traditie nieuw leven zal inblazen.

-In juni presenteert het Museum of Modern Art in New York een grote tentoonstelling over het werk van de Franse architect Le Corbusier. Het begeleidende boek, ‘Le Corbusier: An Atlas of Modern Landscapes’, met essays van Tony Vidler, Barry Bergdoll en tal van andere critici, ga ik zeker lezen.

-Interessant lijkt ook het boek A Country of Cities, geschreven door Vishaan Chakrabarti, uitgegeven door Metropolis Books, met een voorwoord van Norman Foster en illustraties door SHoP Architects. Een vlammend pleidooi voor goed ontworpen steden, dat uitstekend past bij de nieuw tijdgeest.

  

Reageer op dit artikel