blog

Een persoonlijk afscheid van 2012

Architectuur

In een reeks blogs kijken de redactieleden van de Architect naar de toekomst en nemen ze afscheid van 2012. Het was een bewogen jaar voor de architectuur: de vakinstituten reorganiseerden en gerenommeerde architecten ontvielen ons, maar er doken veel nieuwe gezichten op en er zijn stappen gezet naar een andere ontwerpcultuur. Harm, Sander, Marit, Merel en Astrid blikken terug en kijken vooruit.

Een persoonlijk afscheid van 2012

 Fuck you!
Op kerstavond kopte NRC Handelsblad op de voorpagina: “Wielerbond hoopt dat renners nu het eerlijke verhaal vertellen.” De kop bij de nieuwsanalyse op pagina drie was zonodig nog duidelijker: “Waarom wielrenners zo lang blijven liegen.” 2012 was het jaar van de deconfiture. De vraag is, hoe je optimistisch kunt zijn in een tijd die niet gekenmerkt wordt door optimisme.
Door Harm Tilman

 Ontginnen van de toekomst
Hoe leven wij in de toekomst? Volgens Lowie Vermeersch, curator van de INTERIEUR Biënnale, is de mens binnenkort te karakteriseren als een Future Primitive. Hij vroeg aan diverse kunstenaars, ontwerpers en architecten wat voor interieurs deze nodig heeft. In de toekomstvisies van Greg Lynn, Troika, Muller Van Severen en Studio Makkink Bey gaan natuur, technologie, intuïtie en wetenschap hand in hand.
Door Marit Overbeek

 Favoriete architectuurfoto’s van 2012
“Wat is jouw favoriete architectuurfoto van 2012 en waarom?”, vroeg ik verschillende architectuurfotografen. Hun antwoorden heb ik verzameld in deze eerste blog van het nieuwe jaar. Bijna alle aangeschreven fotografen reageerden enthousiast. Mijn dank is groot, want het resultaat is een geweldig leuke reeks. Dat 2013 maar een fotogeniek jaar mag worden!
Door Merel Pit

 Die eindeloze sportzomer
Met de bekendmaking deze maand van de introductie van de Europese Spelen in Bakoe, Azerbeidzjan in 2015, is het een mooi moment om terug te blikken op die eindeloze sportzomer van 2012.
Door Astrid de Wilde

De beste architectuurboeken van 2012
Het uitgeeflandschap op het gebied van architectuur en ontwerp is vorig jaar flink omgespit. SUN architecture hield op te bestaan en NAi uitgevers en 010 fuseerden tot nai010 uitgevers. Gecombineerd met andere ontwikkelingen in uitgeefland en op ons vakgebied, lijken zich aan het eind van 2012 een paar trends af te tekenen: minder monografieën en ontoegankelijke architectuurtheorie en meer nadruk op de stad en de bureaupraktijk.
Door Sander Woertman

  

 

 

Reageer op dit artikel