blog

Denkvoer…

Architectuur

Denken over de relatie tussen voedsel, design, architectuur en kunst is super hot. De meest actuele manifestatie is momenteel in Eindhoven te zien. Hier is nog tot en met 30 september in het Designhuis de expositie De Etende Mens te bekijken.

Denkvoer…

 

 

 

De tentoonstelling toont onmiskenbaar parallellen met het tentoonstellings- en activiteitenprogramma Foodprint dat kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag sinds 2009 samenstelt. Daar waar Foodprint vooral vanuit een kritische en ecologische invalshoek de relatie tussen voedsel, kunst en architectuur in kaart brengt is de expositie in Eindhoven breder van opzet. Er is onder meer aandacht voor kleur en geur, voedselproductietechnieken, gastronomie en haute cuisine, eetfetisjisme, stadslandbouw en food design.

Massaproductie en – consumptie

Zo Laat James King zien hoe door middel van weefsel- en gentechnologie geen dieren meer nodig zijn om ons van vlees te voorzien. De Spaanse ontwerper Martí Guixí,een belangrijk trendsetter op het gebied van voedsel en design, analyseerde als een van de eersten de ontwerpprocessen die schuilgaan achter onze dagelijkse maaltijden en bracht deze in verband met massaproductie en –consumptie. Zijn installatie in het Designhuis toont de beeldende analyses die hij de afgelopen 17 jaar maakte.

Workshops

De expositie wordt gecombineerd met workshops. Zo is iedereen welkom om mee te tuinieren aan een groeiende installatie midden in het Designhuis. Er zijn workshops guerrilla gardening en er staat een workshop muziekinstrumenten maken van groente op het programma. Ook een Food Film festival maakt deel uit van de expositie.

De Etende Mens Artur van Balen De Etende Mens van Artúr van Balen

Kritische toon

Toch ontbreekt ook de kritische toon niet. Illustratief is het kunstproject 82 porseleinen kiloknallers van Artúr van Balen. Hij voerde 82 plofkippen uit in kostbaar porselein afkomstig uit de beroemde Koninklijke Porselein Manufactuur in Berlijn. Daarmee geeft hij kritiek op de te lage prijs van vleeskippen die in 39-42 dagen worden vetgemest om vervolgens tegen dumpprijzen te worden verkocht.

Kritisch is ook het werk van Anna Maria Orru en Martin Hablesreiter, baanbrekende fooddesigners respectievelijk uit Zweden en Oostenrijk. Beiden hebben en architectuurachtergrond en zijn gefascineerd door de structuren die schuil gaan achter food design. Ze benaderen de thematiek op verschillende manieren maar hebben hetzelfde doel; de consument met zachte dwang laten nadenken over hun eten en de herkomst daarvan. Met andere woorden: hoe kan voedsel weer duurzaam worden?

De Etende Mens, tot en met 30 september 2012 in het Designhuis, Stadhuisplein 3, 5611 EM Eindhoven

Reageer op dit artikel