blog

Architectuur van de nieuwe economie

Architectuur

Afgelopen donderdag was ik samen met Rob voor filmopnamen in Amsterdam. Dankzij Marlon waren we te gast bij Hannekes Boom. Dit is een restaurant met terras aan het water, dat op een vergeten maar centrale plek in Amsterdam ligt.

Architectuur van de nieuwe economie

 

Hannekes Boom is een tijdelijk project dat de stad meer leefbaar en leuk maakt. Ze laat zien wat wij al enige tijd voorspellen, namelijk dat de stad niet meer gevormd wordt door “grands projects”, maar door kleine initiatieven die als expliciet doel een verbetering van de stedelijke omgeving hebben.

Hannekes Boom is een succesverhaal. Ik sprak op het terras met Wouter en Gijs, twee van de initiatiefnemers. Zij reppen zelf over de architectuur van de nieuwe economie. Zelfs na de derde prijsvraag die de gemeente uitschreef, lukte het niemand deze plek te ontwikkelen. Onder het genot van thee en koekjes gingen Wouter en Gijs voor de bouw, en Mathan en Thomas voor de horeca aan de slag. Van tevoren hielden ze een sociale innovatiesafari in Amsterdam Oost. Het gebouw is prefab gemaakt uit gerecyclede bouwdelen en materialen en is afgelopen jaar op locatie in twee maanden in elkaar gezet.

Hannekes Boom contrasteert sterk met de binnenstad waar alles af en bijna volmaakt is. Uitgangspunt was een plek te maken die niet voltooid is. Hannekes Boom is een ruimte voor improvisatie en dingen die op andere plekken niet mogelijk zijn. Tegenover de verkrampte binnenstad staat een open gebied. In Hannekes Boom is veel, zo niet alles, mogelijk. Initiatieven worden zeer gewaardeerd, dit in tegenstelling tot wat op andere terrassen de gewoonte is.

Zowel banken als gemeente hebben niets bijgedragen. Een grote groep mensen heeft mee gefinancierd, door aandelen van € 1.000 te kopen. Voor deze € 1.000 kun je € 1.250 consumeren. Zo zijn zij optimaal betrokken bij het project. Hiermee is in korte tijd veel bekendheid en draagvlak gegenereerd. Het initiatief heeft bijna 7000 Facebook volgers die snel kunnen worden gemobiliseerd. De gemeente Amsterdam heeft deze kleinschalige manier van ontwikkelen nu tot beleid verklaard.

Het bijzondere aan dit project is, dat het tot stand is gekomen zonder gemeentelijke subsidie, op korte termijn is uitgevoerd en op lange termijn een flinke verandering bewerkstelligt. Daarmee verschilt het sterk van de gesubsidieerde projecten die op dit moment in Rotterdam worden geïnitieerd. Deze lijken vooral de publieke participatie in grootschalige projecten te organiseren. Initiatieven als Hannekes Boom onderscheiden zich juist door hun sterke gerichtheid op een specifieke ‘community’ en op hun realistische inslag.

Sleutel is dat je dingen voor elkaar dient te krijgen. Het doel is niet een te gek project te maken of in ieder geval is het dat niet alleen. Het gaat er tevens om iets te maken dat bewerkstelligt, ook al is het tijdelijk, hoe een plek werkt en hoe ze wordt gezien. Hamvraag is of dit voor herhaling vatbaar is of zelfs permanent kan worden gemaakt.

 

Reageer op dit artikel