blog

Op stap met de LAi jury

Architectuur

Woensdag bezocht de jury van de Lensvelt de Architect interieurprijs de genomineerde projecten. Ik mocht mee. Ik maak tegenwoordig namelijk filmpjes en mijn huidige project gaat over het juryproces van de LAi-prijs.

Op stap met de LAi jury

Als het lukt, áls god, de techniek en de veejays het willen, dan is op de avond van de uitreiking mijn eerste grote :) film te zien. Hij duurt een minuut of vijf en bestaat grotendeels uit materiaal dat ik afgelopen woensdag heb geschoten. Tussen mijn worstelingen met de hardware door, had ik de gelegenheid om de jury gade te slaan. 

 

Op stap met een jury is anders dan andere projectbezoeken. Een jury moet namelijk kiezen. Ze bezoeken vijf projecten op een dag en dat moet leiden tot één winnaar en vier afvallers.

Het volstaat niet om van de projecten te genieten, of om ze met een normaal-kritische houding te bekijken. Elk jurylid moet aan het eind van de dag met de billen bloot en met een goed beargumenteerd verhaal de anderen proberen over te halen om voor zíjn (of, in het geval van Eleonoor Jap Sam, háár) favoriet te kiezen.

Het moge duidelijk zijn: dit is een serieuze aangelegenheid die leidt tot ernst. Zo ook in ons busje. Hoewel Kees Rijnboutt een wandelende architectuurencyclopedie bleek te zijn en ik dankzij Paul Linse nog een belangrijke levenswijsheid opdeed (wanneer je als Amsterdammer een koe wilt zien, dan kun je het best naar de slager gaan), werd er ook veel gecontempleerd. Stilletjes nagedacht. En zachtop vergeleken.

Ik vond deze ernst bijna net zo mooi als de projecten. En hoewel hij niet in mijn filmpjes terugkomt, blijkt hij wel uit deze foto:

 

Oh en de winnaar? Die wordt 24 november bekend gemaakt tijdens het LAi feest. Maar mijns inziens kan het alleen de Tribal Zwa Ra Ka zijn, aan de Looiersgracht.

Reageer op dit artikel