blog

Biënnale Architectuur Venetië slaat nieuwe wegen in

Architectuur

Gisteren opende in Venetië de twaalfde architectuurbiënnale. Deze tentoonstelling is dit jaar ingericht door Kazuyo Sejima, partner in SANAA. Haar thema “People Meet in Architecture” is verfrissend eenvoudig na vorige Biënnales, met onbegrijpelijke titels als Metamorph en Next. Niet alleen om deze reden is de Biënnale van Sejima ‘worth wile the detour’ en een absolute must voor alle architectuurliefhebbers.

Biënnale Architectuur Venetië slaat nieuwe wegen in

 

 

Met deze editie lijkt een einde te zijn gekomen aan de architectuurbiënnale die zich hoofdzakelijk richtte op sterarchitectuur. De gedachte was dat alleen geniale topontwerpers de architectuur (met een grote A) verder konden brengen. De biënnale groeide zo uit tot een architectonische braderie waarop de laatste, ‘gladde’ objecten werden aangeprezen. De vermoeidheid met dit fenomeen bereikte tijdens de vorige biënnale een absoluut hoogtepunt. Achteraf bezien zal deze vooral worden herinnerd als de biënnale die het sterren- of egotijdperk afsloot.

Sejima slaat een geheel andere toon aan. De tentoonstelling legt de nadruk op de opgaven en de kernkwesties van de architectuur. Ze toont architectuur die lokale tradities opneemt en op een montere en nieuwsgierige manier experimenteert met sferen en stemmingen. Zoals Biënnalevoorzitter Paolo Baretta zegt, keert bij Sejima een geloof in de architectuur terug als “de kunst om ruimte te maken waarin mensen als individuen en als gemeenschap hun idealen kunnen realiseren en hun samenleving kunnen vormgeven.”

Met ‘People Meet in Architecture’ lijkt zich in de architectuur een paradigmawisseling te voltrekken. Thema’s die hierin centraal staan, zijn hergebruik en transformatie van de al bestaande stad, de participatie van de bevolking en de sociale en ecologische verantwoording. Deze worden getoond in het werk van grote nieuwe architecten, zoals Christian Kerez, Studio Mumbai, Atelier Bow Wow. Maar ook Rem Koolhaas voelt de nieuwe stemming goed aan, getuige de kritische uiteenzetting over het fenomeen van monumentenzorg.

Het zijn onderwerpen die ook in de landenpaviljoens worden verkend en uitgewerkt. Het Nederlandse paviljoen dat is ingericht door Rietveld Landscape, is helemaal leeg gelaten. In de witte lege ruimte is een verlaagd plafond van blauwe piepschuimblokken aangebracht. Als je naar boven loopt blijkt dit een fascinerend overzicht te bieden van de publieke leegstaande gebouwen in Nederland die volgens Ronald en Erik Rietveld een enorm potentieel vertegenwoordigen.

 Nederlands paviljoen boven

 Nederlands Paviljoen BenedenHet Nederlands Paviljoen 

Complementair met deze presentatie zijn de al genoemde Preservation tentoonstelling van OMA en het Belgische paviljoen van Rotor. In het laatste zijn een groot aantal fragmenten samengebracht uit publieke gebouwen, van vloerbedekkingen in kantoren tot trappen in stadions. Deze ‘kunstwerken’ onderlijnen de overheersende mening dat architecten zich moeten richten op de gebouwen en steden die we al hebben, in plaats van nieuwe iconen of computerarchitectuur te maken.

Het bouwen in de bestaande stad is de opgave voor de nabije toekomst. De Biënnale laat zien dat dit meer inhoudt dan renovatie en ook nieuwbouw insluit. Beide maken deel uit van dezelfde architectonische opgave en dit betekent dus ook, dat de bestaande schotten tussen beide werkgebieden moeten worden weggenomen.

Beste Paviljoens

Japan
Roemenië
Australië
Great Britain
Nederland
Zwitserland

Blog Engels Paviljoen Biennale VenetieHet Paviljoen van Great Britain

Beste kamers in tentoonstelling

Atelier Bow Wow
Preservation
Studio Mumbai
Toyo Ito
Office + Bas Princen
RSie

 Ishigami Biennale VenetieJunya Ishigami, Architecture as air

Pechvogels

Junya Ishigami’s installatie ‘Architecture as air’ kwam naar beneden op de dag van de opening toen een zwarte kat in de installatie sprong
het ‘Floating Pavilion’ van Kroatië stortte in toen het schip de haven van Venetië invoer

Prijzen

Kingdom of Bahrain, Gouden Leeuw voor de beste Nationale Participatie
junya.ishigami+associates, Architecture as air: Study for château la coste Gouden Leeuw voor het beste project van de tentoonstelling People meet in architecture
OFFICE Kersten Geers David Van Severen + Bas Princen, 7 rooms 21 Perspectives, Zilveren Leeuw voor veelbelovende jonge architect

Eervolle vermeldingen:

Amateur Architecture Studio, Decay of a Dome
Studio Mumbai, Work Place
Piet Oudolf, Il Giardino delle Vergini

Mayer Audi Urban Award Jurgen Mayer H. won onlangs de Audi Urban Future Award

Ontmoetingen

De Biënnale zelf is ook een plek waar je veel mensen ontmoet. Jurgen Mayer H bijvoorbeeld kon je ontmoeten in het fameuze Hotel Bauer, gelegen achter San Marco, waar hij met een grote vriendenkring het winnen van de Audi Urban Future Award vierde en blijmoedig iedereen te woord stond over A.Way, volgens zijn zeggen een sprookje over de toekomst van de automobiliteit. Dankzij de digitale technologie kan het autogebruik worden geïntensiveerd en wordt het mogelijk de stedelijke ruimte te vergroten en opener te maken. Iedere stad wordt zo een geheel op de persoon toegesneden stad.

 

Reageer op dit artikel