artikel

Architectuurjaar in beeld: Lisette van de Pavoordt

Architectuur

de Architect vroeg haar fotografen om het beste beeld van het afgelopen architectuurjaar aan te te leveren. Deze foto van een zelfvoorzienende woning in Amerongen is de keuze van Lisette van de Pavoordt. Hieronder licht zij toe waarom.

Deze foto is een van de laatste van afgelopen jaar, niet zozeer de beste, maar voor mij een fijne foto.

Deze klimaatneutrale, geheel zelfvoorzienende woning in energie, is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en architect (Griffioen architecten/Kees van Rijsbergen). Een gedurfde / vernieuwende woning in het oude dorp Amerongen.

Het geeft voor mij goed het doel weer van architectuur, een fijne ruimte scheppen om in te wonen, het bieden van beschutting en tegelijkertijd verbonden blijven met buiten. De personen, zittend in de winterzon, geven het beeld leven. Tijdens het fotograferen ben je even heel intensief bezig met een gebouw, hierdoor ben ik het ontwerp van deze woning steeds meer gaan waarderen, wie weet kan de foto dat ook op andere mensen overdragen.

Voor architectuurfotografie moet je het doen met wat je aantreft op de locatie. Je bent afhankelijk van veel omgevingsfactoren, de stand van de zon en aard van het licht, het standpunt, hoe ver weg of dichtbij ga je staan zodat het gebouw goed in beeld staat, en alles wat er zich om een gebouw heen bevindt, lantaarnpelen, verkeersborden, auto’s.

Het vraagt soms een hele strijd het om de goede foto te kunnen maken voor een opdrachtgever. Soms ben je precies op het goede tijdstip op de juiste plek, maar vaak is het een zoektocht naar het juiste standpunt en licht om een gebouw goed tot zijn recht te laten komen. Dat is elke keer weer een uitdaging, bij deze foto vind ik het resultaat geslaagd en ben blij dat het voor de opdrachtgever een geslaagde foto is geworden.

Reageer op dit artikel