nieuws

Monumentale fotovoltaïsche structuur voor Brussels kantoorgebouw

Techniek

Botarogiercenter / Stephano Immo gaan het project Bota Solar in gang zetten. Het betreft een renovatie en herwaardering van een oud kantoorgebouw in het commerciële hart van Brussel. Het gebouw krijgt van Ney & Partners en bureau Sunsoak design een spectaculaire geïntegreerde fotovoltaïsche structuur, zo schrijft Bouwkroniek op haar site.

Begin 2016 werd een beperkte wedstrijd voor architectenbureaus georganiseerd. Het project van Sunsoak design / Ney & Partners werd geselecteerd en is een eerste realisatie van de ingenieurs van Ney & Partners en het bureau Sunsoak design dat gespecialiseerd is in zonne-energie. Dat is meteen merkbaar aan dit project: het gebouw krijgt een behoorlijk spectaculaire geïntegreerde fotovoltaïsche structuur. Het verouderde kantoorgebouw is strategisch gelegen in het meest commerciële hart en aan de toegangspoort van het oude Brussel maar valt amper op ten opzichte van de omliggende buren City 2, hotel Le Dôme en de luifel van het Rogierplein. De gevels die destijds werden samengesteld uit kaders van architecturaal beton zijn grijs geworden. Hoewel het gebouw vanuit alle hoeken zichtbaar is, blijft het als beeld afwezig ten opzichte van zijn omgeving. Een nieuw architecturaal idee moet daar verandering in brengen.

Bota_Solar_Brussel Ney en Partners en Sunsoak Design

Beeld: Ney & Partners en Sunsoak Design

Het gebouw krijgt een monumentale fotovoltaïsche structuur die bestaat uit twee witte metalen portieken van verschillende grootte. Daartussen vertoont het 800 m² doorzichtige zonnepanelendak een lichte boogvorm en worden de panelen schuin naar het zuiden gericht. Deze installatie zal 30 procent van de elektriciteitsbehoefte van het gebouw dekken. Sunsoak design / Ney & Partners staan ook in voor de zonwerende luifels op de drie gevels die zich op zeven meter hoogte bevinden. Onder de zonneluifel wordt op het dakterras een klein stedelijk park ingericht dat een 360 graden panorama biedt op het oude Brussel en de Noordwijk. De renovatie van het kantoorgebouw zal tevens de optimalisatie van de 2.200 m² commerciële ruimtes inhouden, een project van Cathy van Hemelrijck van Archiwind.

Bota_Solar_Brussel Ney en Partners en Sunsoak Design

Beeld: Ney & Partners en Sunsoak Design

Portieken

De metalen structuur wordt gevormd door een twee portieken die zowel de gevel aan het Rogierplein als de zuidgevel verlengen. De twee portieken zijn opgebouwd uit een stalen koker met een driehoekige sectie en vormen de structuur waaraan het glazen zonnepanelen dak opgehangen wordt. Aan de kant van de zijgevels zorgt een rechthoekige structuur voor een evenwichtige belasting op de dragende structuur van het gebouw. De driedimensionaliteit van de dubbele U biedt verschillende zichten en perspectieven naar gelang de positie van de aanschouwer. De glazen zonnepanelen zorgen ook voor transparantie en een visuele lichtheid van de luifel.

Bota_Solar_Brussel Ney en Partners en Sunsoak Design

Beeld: Ney & Partners en Sunsoak Design

Deze fotovoltaïsche structuur zal zich door haar architecturale vorm in de gebouwde context integreren. Bovendien benadrukt ze ook de kracht van de installatie die boven alle obstakels van het dak zweeft, zoals de de hvac-installaties, de schoorstenen en de toegangen. Dit is een symbool voor de gedecentraliseerde energietoevoer aangepast aan de stad en bovendien voldoet ze aan de klimaateisen die in 2015 werden vooropgesteld tijdens de Klimaatconferentie in Parijs.

Lees verder bij de bron

 

Reageer op dit artikel