nieuws

This is Holland Paviljoen

Techniek

Onlangs is in Amsterdam het paviljoen ‘This is Holland’ opgeleverd. Deze nieuwe attractie naast het Eye museum en de A’dam toren geeft een overzicht van Nederland. Hoogtepunt is The Flight Experience waarmee je rakelings langs vele ‘must sees’ van Nederland scheert. Het paviljoen is ontworpen door het Amsterdamse bureau Mopet. Zij lieten zich inspireren door een olievat, een verwijzing naar de vorige functie van het gebied Overhoeks, waar vroeger Shell haar onderzoeksafdeling had.

This is Holland Paviljoen

In totaal telt het 24 meter hoge gebouw drie verdiepingen boven een transparante plint. Het ontwerp van Mopet Architecten is door aannemer is J.P. van Eesteren gerealiseerd in een membraamgevel op een zig zag gevel. De gevel bestaat uit een aluminium kader. Het PVC gevelmembraan zit tussen deze aluminium profielen gespannen. De vorm van het gebouw – dat de contouren heeft van een olievat – verwijst naar de locatie: het voormalige Shell-terrein. In de naastliggende gerenoveerde A’DAM Toren was voorheen het Shell-hoofdkantoor gevestigd. Als onderdeel van de renovatie van de A’DAM Toren werd vorig jaar ook een parkeergarage gerealiseerd. This is Holland bevindt zich bovenop deze garage. Er is bij de aanleg rekening mee gehouden dat het fundament de extra last van het This is Holland-paviljoen moest gaan dragen.

This is Holland Paviljoen door MOPET Architecten

De vier hoofdkolommen uit de parkeergarage zijn op de begane grond als prefab kolommen doorgezet naar de tweede verdieping. Deze verdiepingsvloer fungeert als tafelconstructie voor de bovenliggende verdiepingen. De eerste verdiepingsvloer is vervolgens met ankers hangend aangebracht.

This is Holland Paviljoen door MOPET Architecten

This is Holland is de eerste in een reeks van deze attracties die zullen verrijzen in een aantal Europese wereldsteden. Het project zal dan ook als blauwdruk gaan dienen voor volgende ‘This is…’-attracties in Europa. This is Holland opent het najaar van 2017 haar deuren.

Reageer op dit artikel