nieuws

Nieuw mortuarium voor Schiphol

Techniek

Schiphol krijgt een nieuw mortuarium. Het huidige mortuarium aan de Havenmeesterweg moet verdwijnen vanwege de uitbreiding van Schiphol. Het nieuwe mortuarium verrijst aan de Jan Plezierweg. Het ontwerp is van Moen & van Oosten architekten uit Rotterdam, zo schrijft Cobouw op haar site.

Nieuw mortuarium voor Schiphol

Moen & van Oosten architekten uit Rotterdam heeft het nieuwe duurzame mortuarium ontworpen op basis van een Cradle to Cradle road map, opgesteld in samenwerking met EPEA. EPEA Nederland werkt aan de ontwikkeling van Cradle to Cradle oplossingen met bedrijven, overheden en NGO´s en maakt deel uit van een groot internationaal netwerk van leidende bedrijven op gebied van innovatie, Cradle to Cradle en circulaire economie.

‘Zer0 Waste’ houdt in dat afval wordt voorkomen en alle materialen, producten en grondstoffen die vrijkomen zo hoogwaardig als mogelijk worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier wil Schiphol de afhankelijkheid van grondstoffen vermijden. ‘Het mes snijdt aan twee kanten: we gaan verspilling tegen en besparen kosten’, zo zegt Martijn Horsman van Schiphol Real Estate op de site van Cobouw. “Circulair bouwen betekent ook demontabel bouwen. Verder gaan we zoveel mogelijk gezonde materialen gebruiken die Cradle to Cradle gecertificeerd zijn en in materiaalpaspoorten gedocumenteerd.’’ De gevel bestaat uit Accoya Hout, de constructie is van thermisch verzinkt staal. De energie komt van zonnepanelen.

Mortuarium Schiphol heeft jarenlange ervaring in het repatriëren van overledenen en werkt nauw samen met partners op Schiphol en in andere landen. Het nieuwe mortuarium – dat volgens het duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding wordt gebouwd – bestaat onder meer uit een ontvangstruimte met kantoor, een opbaarruimte met bewassingsruimte, een verzorgingsruimte en een koeling. Ook komt er een transit afdeling in het gebouw, waar afhandelaren tijdelijk overledenen kunnen onderbrengen, die anders in een vrachtloods terecht zouden komen.

De oude locatie aan de Havenmeesterweg blijft tot begin november in bedrijf. Als alles volgens planning verloopt, kan het nieuwe mortuarium dan in gebruik worden genomen.

Bron: Cobouw.nl/Bouwberichten

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels