nieuws

Eerste energieneutrale woontoren van Nederland opgeleverd

Techniek

Deze week is het ontwerp van Mecanoo voor de eerste energieneutrale woontoren van Nederland opgeleverd. ‘De Spakler’ staat in de nieuwe Amsterdamse woonwijk Amstelkwartier. Het 73 meter hoge gebouw aan de Spaklerweg was eerder bekend als @Home Amstelkwartier en heeft een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul. De hoogbouw werd grotendeels in prefab betonelementen opgetrokken, de bouwtijd bedroeg hierdoor slechts 19 maanden.

Eerste energieneutrale woontoren van Nederland opgeleverd

Het gebouw bestaat uit 160 appartementen van 50 – 75 m2 GO met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes. De Spakler is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul. Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van circa 2.500 m2 PV-panelen. Om elektriciteit op te wekken voor de woningen zijn zowel op het dak als op een deel van de gevels panelen in het gevelontwerp geïntegreerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming en heeft de woontoren een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab betonnen sandwich gevelelementen.

Energie neutrale woontoren Spakler Amstelkwartier Amsterdam door Mecanoo opgeleverd

Lees ook: Hoogste punt eerste energieneutrale woontoren

De Spakler is een initiatief van Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling. Mecanoo is de architect. Amvest zet de appartementen als huurwoningen in de markt. Het grootste deel daarvan, zo’n 70 procent, worden als normale vrije sector huurwoningen verhuurd in het prijssegment tot circa €950 per maand. Alle appartementen zijn ondertussen verhuurd.

Lees alles over duurzaamheid op onze themapagina

Reageer op dit artikel