nieuws

3D geprinte Vergaderfabriek in Teuge stap dichterbij

Techniek

Met het gereedkomen van het Voorlopig Ontwerp en nieuwe artist impressions is de realisatie van het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa, De Vergaderfabriek in Teuge (G), een stap verder. “Het gebouw kent door zijn ronde vormen een primeur in 3D-printen”, zo zegt architect Pim van Wylick van The Form Foundation.

3D geprinte Vergaderfabriek in Teuge stap dichterbij

“De Vergaderfabriek bestaat uit een multifunctionele, cirkelvormige ruimte die breekt met de gangbare orthogonale, zeg maar rechthoekige opzet voor vergaderlocaties. Het is een alzijdig 3-dimensioneel gebouw dat zich kenmerkt door een vloeiende en complexe vormgeving, een gebouw dat niet of nauwelijks met traditionele bouwmethoden gebouwd zou kunnen worden.’’

Holistisch ontwerp

Na een intensieve periode is onlangs het Voorlopig Ontwerp afgerond. Het consortium heeft hiervoor vanuit de betrokken disciplines alle nieuwe processen, productiemethoden en bijbehorende risico’s in kaart gebracht en willen vertalen naar een holistisch ontwerp. Van Wylick: “de hoofdvorm van het gebouw wordt grotendeels 3D geprint in beton. Dit heeft als voordeel dat de complexe vormgeving zeer nauwkeurig gebouwd kan worden in extreem korte tijd. Materiaalgebruik wordt sterk gereduceerd door 3D-betonprinten aangezien alleen geprint wordt daar waar daadwerkelijk materiaal nodig is. Delen van het dak worden door robots gefabriceerd wat er toe leidt dat het gebouw grotendeels rechtstreeks vanuit het digitale (computer)model gefabriceerd wordt. De hybride structuur bestaat uit allemaal unieke elementen die geautomatiseerd en/of gerobotiseerd gebouwd en geassembleerd worden. Het gebouw is zodoende niet ‘slechts’ een showcase voor 3D-printen, maar een holistische benadering van een geautomatiseerd bouwproces waarin disciplines, projectfases en verantwoordelijkheden naadloos in elkaar overgaan.’’

Lees ook: Vergaderfabriek in Teuge wordt eerste 3D-geprinte gebouw van Europa

De Vergaderfabriek

De Vergaderfabriek is een initiatief van De Slaapfabriek uit Teuge (mkb) en Centre4moods (startup). Door het in 3D te printen is er sprake van 40 procent minder CO₂ en 75 procent minder afval. Mede daardoor heeft het gebouw straks een zero footprint. De Slaapfabriek introduceert hiermee bovendien een nieuwe manier van vergaderen en trainen, een belevingsconcept met wandvullende video’s, geluid, geur en sensoren in een iconisch en duurzaam gebouw. Een gebouw en beleving die ertoe doen.

Het consortium dat aan dit project werkt bestaat uit The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Van Wijnen, Engie, Revelating, Elma Media, Lexence Advocaten, De Slaapfabriek en Centre4Moods en wordt daarbij ondersteund door de TU/e en Clean Tech Regio.

Meer weten: 3dprintedbuilding.eu/nl

Meer lezen:

Reageer op dit artikel