nieuws

JHK en ABT ontwerpen ‘zwevende’ trap

Techniek

Het nieuwe hoofdkantoor van ABT is een bijzondere blikvanger rijker. Een slanke, betonnen trap, lijkt midden in het atrium te zweven. Glas en beton werken in dit ontwerp samen om de trap constructief mogelijk te maken.

JHK en ABT ontwerpen ‘zwevende’ trap
(Foto: Hans Roggen – ABT)

De slanke, betonnen trap is ontworpen door JHK Architecten en verbindt de foyer met de eerste verdieping van het kantoor. De betonnen treden hebben een dikte van ongeveer vijf centimeter en overspannen samen bijna zes meter. De glazen borstweringen zijn onzichtbaar met het beton verbonden en versterken op deze manier de lichte uitstraling van de trap.

Samenwerking

Constructief is de trap verder uitgewerkt door ABT. Om alles goed te laten staan, werken glas en beton op een slimme manier samen. Het glas versterkt en verstijft de trap, zodat het beton niet mee-veert tijdens het lopen.

(Foto: Hans Roggen - ABT) (Foto: Hans Roggen – ABT)

Ook in de uitvoering was samenwerking van groot belang. De glasspecialisten en betonconstructeurs hebben hun werk intensief op elkaar afgestemd om de trap goed uit te voeren. Op deze manier konden zij de wapening en de krachten vanuit het glas goed op elkaar afstemmen.

 

(Foto: Hans Roggen - ABT) (Foto: Hans Roggen – ABT)

(Foto: Hans Roggen - ABT) (Foto: Hans Roggen – ABT)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels