nieuws

TANK vraagt octrooi aan op woontorentypologie

Techniek

Voor woontoren De Voortuinen in Amsterdam ontwikkelde architectenbureau TANK een innovatieve ontsluitingstypologie. Door de nieuwe routing vanaf straatniveau naar de appartementen verdwijnt de centrale ontsluitingskern uit het gebouw en wordt efficiënter met de vierkante meters omgegaan.

TANK vraagt octrooi aan op woontorentypologie

Het project De Voortuinen betreft de transformatie van het voormalige ING-Gebouw in Westerpark-West in Amsterdam. De trappen en liften zijn vanuit de kern naar de buitenzijde verplaatst. Zo bereiken de bewoners vanuit de lift direct hun privéterras en kunnen zij vanaf daar hun eigen woning betreden. Op de begane grond maakt de gewoonlijke centrale entreehal plaats voor extra commerciële ruimte.

TANK vraagt octrooi aan op woontorentypologie

Typologie van de oorspronkelijke, conventionele woontoren en daaronder van de vernieuwde woontoren De Voortuinen.

Octrooi

Na het ontwerp van De Voortuinen heeft TANK verder ontwikkeld de bijzondere ontsluitingsroute. Nu heeft het bureau een octrooi aangevraagd voor de ontwikkelde typologie en hoopt het met de opbrengsten hiervan meer initiatieven zoals De Voortuinen te bekostigen. ‘In een dichtbevolkt land is het essentieel om zo efficiënt mogelijk met de ruimte om te gaan,’ aldus Menno Kooistra, directeur bij TANK. ‘Met de nieuwe typologie komen we uit op gemiddeld tachtig tot negentig procent aan vierkante meters nuttig woonoppervlak, waar de bestaande bouw bij zestig tot tachtig blijft steken. We behalen met hetzelfde grondoppervlak dus significant meer vierkante meters en dat maakt woontorens aanzienlijk rendabeler.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels