nieuws

Stro-gevel voor Sporthal De Roomley

Techniek

Sporthal De Roomley in Udenhout was toe aan een renovatie. De gemeente Tilburg heeft hiervoor de studenten van de Architectuurafdeling van de Avans Hogeschool gevraagd voorstellen te doen voor deze renovatie met als materiaalkeuze stro.

Stro-gevel voor Sporthal De Roomley
Weergave van de mock-up, bij Sporthal de Roomley

Na 11 weken werk is er een mock-up gemaakt van hun ontwerp en geplaatst tegen de gevel van de sporthal. De mock-up bestaat grotendeels uit strobalen met als constructie lokaalhout. Stro heeft vele voordelen, het heeft goede thermische- en akoestische eigenschappen, kost weinig energie om te produceren en slaat veel CO2 op, is goedkoop en het materiaal is makkelijk te verwerken. In het ontwerp is gekozen om het stro duidelijk zichtbaar te laten.

Het ontwerp bestaat uit een biofoam fundering, met daarop een houtenframewerk waarin de strobalen worden geklemd. De bescherming van de strobalen tegen de elementen is een transparante en ventilerende plexiglas gevel. Het plexiglas wordt vastgezet met behulp van 3D-geprinte PLA glashaken. PLA staat voor Polylactide, dit zijn plastics gevormd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen met een hoge concentratie zetmeel. Naast de isolerende waarde van het stro, is het ook belangrijk voor de uitstraling van het gebouw.

Mock Up Strobalen Rosmalen Renovatie Sporthal

De mock-up na plaatsing

Helaas hebben de studenten van Avans Hogeschool voor het maken van de mock-up niet alles 100 procent biobased kunnen uitvoeren. Zo is er gebruik gemaakt van schroeven, spijkers, niet 100 procent biobased dakbedekking en schuimplaten ter vervanging van het biofoam. Dit is grotendeels gedaan vanwege de te hoge kosten van het afnemen van deze kleine hoeveelheden. In plaats van deuvels en biobased lijm hebben de studenten gebruik gemaakt van schroeven, dit om tijd te besparen. Om te laten zien dat het wel mogelijk is om het geheel biobased uit te voeren zijn een aantal belangrijke verbindingen wel 100 procent biobased uitgevoerd.

Om de mock-up te kunnen realiseren hadden de studenten naast een ontwerp en een locatie ook een budget en een werkplaats nodig. Het Lectoraat van Biobased Bouwen bracht uitkomst en bood hulp aan, zowel financieel als het gebruik van de werkplaats in Rosmalen.  Met het project willen de studenten onderzoek doen naar biobased bouwen als alternatief voor reguliere constructiematerialen als beton en staal en de invloed op het milieu. Daarnaast wordt de lokale economie door onder andere lokaal hout en stro te gebruiken als basismateriaal voor de mock-up.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels