nieuws

Dave Hakkens wint VPRO Toekomst Bouwdepot

Techniek

Op zaterdagavond 28 oktober werd in het programma De Toekomstbouwers het VPRO Toekomst Bouwdepot uitgereikt aan Dave Hakkens voor zijn project ‘Precious Plastic’ dat hij tijdens Dutch Design Week 2017 presenteerde. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro.

Dave Hakkens wint VPRO Toekomst Bouwdepot
Foto: Merlijn Doomerink

Dave Hakkens (29) studeerde Industrieel Ontwerp aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn afstudeerproject ‘Phonebloks’, een modulaire smartphone, sloeg in 2013 in als een bom. Het idee ging de hele wereld over. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Hakkens de laatste versie van ‘Precious Plastic’, een serie machines waarmee mensen zelf plastic kunnen recyclen. Hakkens deelt zijn kennis gratis en met iedereen. De bouwtekeningen van ‘Precious Plastic’ staan online en de recyclingmachines draaien inmiddels overal in de wereld op bijna 80 plekken van Cambodja tot Australië en Marokko.

Lees ook: De toekomstbouwers – Wie wint het VPRO Toekomst Bouwdepot?

In het programma De toekomstbouwers interviewde Wilfried de Jong acht veelbelovende jonge ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven. Een driekoppige jury onder leiding van Dutch Design Foundation directeur Martijn Paulen koos per aflevering één finalist. Hij werd bijgestaan door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en architect Afaina de Jong. In de extra lange finale-aflevering op zaterdag 28 oktober werd de de winnaar van het VPRO Toekomst Bouwdepot bekend gemaakt.

Bekijk hier de uitzending met Dave Hakkens

Andere kandidaten van De toekomstbouwers waren:

Chloé Rutzerveld (24)
Alissa Rees (26)
Manon van Hoeckel (27)
Ermi van Oers (26)
Arvid Jense (29)
Bas Timmer (27)
Frank Kolkman (28)

Meer informatie

Reageer op dit artikel