nieuws

Betonnen fietsbrug rolt in Eindhoven uit de 3D printer

Techniek

Een splinternieuwe fietsbrug die uit de printer rolt. Niet van inkt of plastic, maar van beton. Dat is waar de Technische Universiteit in Eindhoven nu mee bezig is. Vandaag is daar begonnen met de bouw van de tweede 3D geprinte brug ter wereld, van voorgespannen en gewapend beton, zo schrijft de NOS op hun website.

Betonnen fietsbrug rolt in Eindhoven uit de 3D printer

Het bouwwerk wordt in delen geprint en op locatie in elkaar gezet. De brug wordt onderdeel van een rondweg bij Gemert. Daar moet het de N605 en de N272 met elkaar gaan verbinden. Lees meer bij de bron

Huizen en viaducten

De Technische Universiteit in Eindhoven deed eerder ook al proeven met geprint beton. Het was na instellingen in China en de Verenigde Staten de derde in de wereld die er mee experimenteerde. De wens was toen al om in de toekomst huizen, viaducten en andere betonnen bouwwerken te bouwen met een printer.

Het in 3D printen van voorwerpen is de laatste jaren fors toegenomen. In China zijn ze overigens al een stukje verder. Daar komen inmiddels al complete huizen uit de 3D-betonprinters. De muren van deze woningen zijn hol geprint, zodat ze later kunnen worden opgevuld met isolatie en bekabeling.

 

Lees meer over 3D printen op de site

Reageer op dit artikel