nieuws

Integrale gevel mock-up TU Delft opgeleverd

Techniek

De TU Delft, AluEco en Climate-KIC werken samen aan een circulair gevelconcept. Het doel is om circulaire businessmodellen te ontwikkelen voor de eindgebruiker van een gebouw. Vorige week is integrale mock-up geplaatst op de EWI faculteit. Hierin zijn diverse functies in een testopstelling samengevoegd.

Integrale gevel mock-up TU Delft opgeleverd

Vier verschillende gevelpanelen zijn naast elkaar geplaatst. De eerste beschikt over basisfunctionaliteiten van een traditionele gevel. De tweede wekt energie op en is gekoppeld aan een unit voor ventilatie, verwarming en koeling. Het derde paneel laat verschillende zonweringtechnieken zien en de vierde heeft een nieuw type metalen lamellen.

Wifi

De gevelpanelen zijn aangesloten op een wifi-netwerk en kunnen zo automatisch worden aangestuurd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de ramen, zonwering en ventilatievoorzieningen. Ook zijn de onderdelen met een tablet te besturen. Steeds meer fysieke onderdelen in de bebouwde omgeving zullen verbonden worden met Internet, dit wordt ook wel de Internet of Things.

Circulair

Het circulaire aspect aan deze gevelonderdelen is dat de gebruikte componenten makkelijk gedemonteerd en vervangen kunnen worden. Tevens zijn de producten makkelijk te recyclen (bijvoorbeeld omsmelten) als er geen hergebruik mogelijk meer is, zodat dit kan dienen als grondstof voor nieuwe producten. Uiteindelijk is het doel om een circulair businessmodel voor gevels te ontwikkelen.

Samenwerking

Bijzonder aan dit project is dat er heel veel uiteenlopende bedrijven intensief samengewerkt hebben aan een nieuw concept. De initiators van dit concept zijn TU Delft, Climate-KIC en AluEco. AluEco is een stichting die zich inzet voor duurzaamheid in de gevelbranche door middel van onderzoek en ontwikkeling en bestaat uit VMRG, Schüco, Alcoa | Kawneer, Reynaers, SAPA en Hueck.

 

Reageer op dit artikel