nieuws

Windturbines middenin de stad?

Techniek

In Nederland kunnen windmolens op flink wat weerstand rekenen. Maar als Nederland haar doelstelling van 14% duurzame energievoorziening in 2020 wil halen, moet er flink wat gebeuren. Wellicht heeft een Amerikaanse bedrijf de oplossing: Sheerwind heeft een turbine ontwikkeld die anders werkt dan gebruikelijk. En kan daardoor ook in de stad worden neergezet. Er moet dan wel flink wat ruimte zijn.

De windturbine van Sheerwind heeft geen wieken, maar een trechtervormige inlaat die wind vangt en via een pijp naar beneden stuurt. Door de pijp te laten versmallen, versnelt de wind. En die versnelling zorgt ervoor dat de turbine ook in de stad toegepast kan worden. De snelle wind wordt langs molens geleid die de wind optimaal benutten.

Op de website van NewScientist komt Huibert Uittenbogaard van NedpowerSWH aan het woord, die in Nederland de licentiehouder is van de zogenoemde INVELOX windversneller. Alhoewel de techniek zich nog moet bewijzen, is huibers positief. “Op basis van onze technische expertise verwachten wij dat het systeem gaat doen wat het belooft”, stelt hij.

  

Op de site van de uitvinders valt wel op dat de innovatieve turbines flinke gevaartes zijn. Van top tot teen meet de gemiddelde unit zo’n 30 meter. Mocht de technologie echt een sprong voorwaarts betekenen voor windenergie, dan loont het wellicht de moeite om een aantal architecten te laten ontwerpen aan mooie oplossingen waarbij gebouwen en turbines zijn geïntegreerd.

Reageer op dit artikel