nieuws

‘Met robots manifesteren wij ons als digitale bouwmeesters’

Techniek

Ontwerp- en fabricagestudio RAP is gevestigd op de voormalige RDM-werf in de Rotterdamse stadshaven. Het bureau focust zich op de toepassing van industriële robots in de architectuur. Daarmee willen Wessel van Beerendonk, Lucas ter Hall en Léon Spikker, oprichters van het bureau en Helden uit het decembernummer, zich positioneren als de digitale bouwmeester van de architectuur.

‘Met robots manifesteren wij ons als digitale bouwmeesters’
Wessel van Beerendonk, Lucas ter Hall en Léon Spikker

Vanuit een frustratie over het gebrek aan innovatie binnen de sector is begin 2015 Studio RAP opgericht. RAP is een afkorting voor Robotics, Architecture and Production en verwijst naar de geavanceerde digitale fabricagetechnieken die de schakel vormen tussen het digitale ontwerp en vernieuwende architectuur als eindproduct.

‘Als we in de ochtend een ontwerp in de computer genereren, kan de robot dit aan het einde van de middag al geproduceerd hebben.’

Deze ontwerpmethode is onder andere gebruikt bij Skilledin Office, een inpandig kantoor voor de Port of Rotterdam. Het paviljoen van 130 vierkante meter is het allereerste gebouw in Nederland dat door robots is gefabriceerd, waarmee we willen aantonen dat de robotarm op dit moment al inzetbaar is op de schaal van de architectuur.

'Met robotarchitectuur manifesteren wij ons als digitale bouwmeesters' 2
3D betonprinten is ook een vaardigheid waarin het bureau zich specialiseert. Voorbeeld hiervan is een abri voor de Watertaxi in Rotterdam. Dankzij deze nieuwe techniek wordt een schelpvormig element gerealiseerd waarvan slechts een zijde in de grond is bevestigd.

Den Haag

Het bureau is bezig met een nieuw project, de bouw van een massieve houten trap in het Stadhuis van Den Haag. Dit icoon bevindt zich midden in het atrium van Richard Meier en volgt de ronde vorm van de raadzaal. Door de flexibele productietechnieken is het bureau niet gelimiteerd tot hout of schuim. Het project is op dit moment in de testfase waarna het op grote schaal wordt toegepast door het bureau.

Reageer op dit artikel