nieuws

Issues – De mogelijkheden van de nieuwe technieken

Techniek

De techniek staat centraal in het nieuwe nummer van de Architect. In Issues vertellen drie ontwerpers over hun gerecyclede producten, gaan we in op de houten gevel van de WaterCampus in Leeuwarden en komen de mogelijkheden van fire safety engineering (FSE) aan bod. Dit geeft een goed beeld van de nieuwe mogelijkheden die de techniek ons biedt.

Issues – De mogelijkheden van de nieuwe technieken

Het recyclen van oude materialen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. De ontwikkeling van nieuwe technieken geven ons mogelijkheden die tot voorheen ondenkbaar waren. In Issues vertelt onder andere Daria Biryukova over haar experimentele project Green Deal glaze. Zij maakt gebruik van het residu uit verbrandingsovens, het zogenaamde bodemas, om nieuwe glazuren voor tegels te ontwikkelen.

Onlangs organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek naar de WaterCampus in Leeuwarden. Dit gebouw voor watertechnologische bedrijven kent een markante tweede gevel, die losjes rondom het gebouw plooit. De houten lamellen geven het gebouw een bijzondere uitstraling en zorgen tegelijkertijd voor een goede regeling van de lichttoetreding in het gebouw.

Zodra in het ontwerpproces het woord ‘brandveiligheid’ valt, krijgen de meeste architecten al snel rillingen over hun lijf. Tim van der Waart van Gulik (ABT) toont echter aan dat brandveiligheid tegenwoordig niet meer zo angstaanjagend is. Fire safety engineering (FSE) brengt met fysische modellen een mogelijke brand in kaart. Dit geeft veel meer ontwerpvrijheid in het ontwerpproces en heeft positieve invloeden op het uiteindelijke ontwerp.

Reageer op dit artikel