nieuws

ARC16 Innovatie Award naar Studio RAP met SkilledIn Office

Techniek

De jury onder leiding van Jeroen van Schooten selecteerden SkilledIn Office door Studio RAP als winnaar van de ARC16 Innovatie Award. Zij krijgen de prijs omdat RAP ‘een echte gamechanger voor de hele bouwsector kan zijn. SkilledIn Office schetst een toekomst waarin op ontwerpvlak alles verandert.’

ARC16 Innovatie Award naar Studio RAP met SkilledIn Office

Voor deze editie van de ARC16 Innovatie Award is de jury op zoek gegaan naar een product, aanpak of idee dat de architectuurwereld als geheel vooruit helpt en nieuwe perspectieven biedt. Tegelijkertijd wil de jury zich niet vastpinnen op innovaties die al zijn uitgekristalliseerd. Ze heeft ook gekeken naar inzendingen die zo prikkelend zijn dat ze het gevestigde beeld van wat architectuur en bouwen kunnen zijn, flink veranderen, de keuze voor SkilledIn Office past in dit beeld.

SkilledIn Office

 SkilledIn Office is als laboratorium voor robotmatige productie een game-changer in de wijze waarop ontwerpers hun vak benaderen. De rechtstreekse link tussen wat is ontworpen en hoe het wordt geproduceerd, veronderstelt andere skills van de ontwerper, maar biedt interessante mogelijkheden voor specifieke en op maat gemaakte architectuur. Aangezien herbestemming en transformatie uitgaan van bestaande structuren, kan aan deze ontwikkeling niet voorbijgegaan worden.

SkilledIn Office Studio Rap Winnaar ARC16 Innovatie Award

Het SkilledIn Office, ontworpen in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam, is qua eindproduct minder interessant dan het achterliggende totstandkomingsproces. Parametrisch ontwerpen is al enige decennia oud en heeft ondertussen zijn weg gevonden naar de gebouwde omgeving. Studio RAP gaat op alle fronten een stap verder. Het ontwerp is door speciaal gemaakte software direct vertaald naar productieaanwijzingen voor een robotarm. Deze freest de benodigde onderdelen vervolgens uit platen hout, compleet met boorgaten om de montage te faciliteren.

  

Juryoordeel

De jury voor de inzending die in haar ogen een echte gamechanger voor de hele bouwsector kan zijn. SkilledIn Office schetst een toekomst waarin op ontwerpvlak alles verandert. Een nieuw soort ambachtelijkheid, waarbij softwarekennis onontbeerlijk is om de directe vertaalslag tussen ontwerp en eindresultaat te maken. Ook veronderstelt het project een anders ingerichte bouwketen waarin de ontwerper een grotere rol vervult. De jury is bovendien gecharmeerd van het feit dat Studio RAP een jonge club is: de oprichters zijn enkele jaren geleden afgestudeerd. Dat maakt van SkilledIn Office een vingeroefening die aandacht verdient omdat ze ongetwijfeld het begin is van een reeks projecten die de innovatie in de bouw zullen voortstuwen.

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Innovatie Award  die dit jaar voor de tweede keer is uitgereikt bestaat uit Jeroen van Schooten (Team V Architectuur, voorzitter), Harold Coenders (Colliers Internationaal), Arjan Habraken (SID studio), Mark Kuijpers (Fakton) en Sander Woertman (De Zwarte Hond, secretaris). In 2015 ging de prijs naar Busstation Schiphol Noord door Claessens Erdmann.

De ARC16 Innovatie Award is een initiatief van Desso en de Architect 

Reageer op dit artikel