nieuws

Goedkopere stadions dankzij knip tussen dak en tribune

Techniek

Misschien wel het kostbaarste deel van een stadion is het dak. Door het dak constructief los van de tribunes en andere bouwdelen te ontwerpen, worden stadions een kwart goedkoper. Dat blijkt uit de eerste onderzoeken van architectenbureau cepezed in Delft en het Rotterdamse ingenieursbureau IMd. Samen met een afstudeerder van de TU Delft wordt het concept uitgewerkt.

Goedkopere stadions dankzij knip tussen dak en tribune

 

Een overdekking die constructief op zichzelf staat, met daaronder verschillende ruimtelijke functies. De vraag doet zich voor of dat nooit eerder vertoond is. “In de architectuur bestaat het vast en zeker”, zegt Jeroen Hendriks, pr-medewerker bij cepezed. “Maar ik ken geen voorbeeld van een stadion dat op die manier is uitgevoerd. Het concept bestaat uit een ‘knip’ tussen de overdekking en de tribunes en gebouwen daaronder.”

cepezed - constructie stadions 

Niet dat cepezed en IMd een stadion in voorbereiding zouden hebben. Het ‘eureka’-moment komt voort uit een vraag vanuit de markt naar aanleiding van de master-thesis van een student van de TU Delft over mobiele stadions.

Traditioneel worden overdekte stadions gebouwd als een geheel, bestaande uit tribunes, toegangen, gebouwen en een dak. IMd en cepezed draaien die aanpak om door eerst een optimaal, relatief goedkoop, dak te bouwen en pas daarna de andere bouwdelen.

Lees meer op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel