nieuws

3D printen met koffieafval

Techniek

Met koffieprut kun je veel duurzaams doen. Eetbare paddestoelen op laten groeien bijvoorbeeld. Het Amerikaanse bedrijf 3Dom heeft een iets meer hightech oplossing. Samen met het bedrijf C2renew hebben ze een 3D-printfilament ontwikkeld waarin koffieafval is verwerkt. Tijdens het printen schijn je de geur van café latte te ruiken.

3D printen met koffieafval

Het koffieafval geeft het filament van firma 3Dom USA een aantal specifieke karakteristieken mee. Zo bepaalt het de kleur en geeft en een natuurlijke textuur mee aan het printdraad. Volgens de ontwikkelaar is het koffiefilament slechts het begin: er is een hele reeks biobased draden in voorbereiding, elk met eigenschappen die bepaald worden door de toegepaste afvalgrondstof.

Het filament kan worden gebruikt met de meeste 3D-printers die met PLA-draad werken. Helemaal duurzaam is het filament overigens niet: de draad bestaat nog steeds voor een groot deel uit PLA.De spoel waarop de draad wordt aangeleverd is echter volledig biologisch afbreekbaar.

Reageer op dit artikel