nieuws

Stoeptegels hergebruikt in muur bij station Utrecht

Techniek

Rond station Utrecht wordt nog voortdurend gebouwd. Keer op keer worden tijdelijke haltes en parkeergelegenheden aangelegd, gebouwen gesloopt en routes weer omgelegd. Na de sloop van een parkeergarage kwam een rafelig silhouet van verschillende bouwdelen zichtbaar: reden voor Zecc architecten om middels een lang horizontaal gebaar rust in de gevel te brengen met de sidewall(k).

Stoeptegels hergebruikt in muur bij station Utrecht

Een rommelig aanzicht van verschillende gevels bleef over na de sloop van een parkeergarage naast het NH hotel in Utrecht, duidelijk zichtbaar vanaf het stationsperron en de nieuwe tramhalte. Zecc geeft de gevel een nieuwe, rustgevende uitstraling, die de lange muur langs de gehele lengte interessant maakt.

 

Gebroken stoeptegels

De muur is opgebouwd uit hergebruikte gebroken stoeptegels. De stenen zijn op verschillende manieren in de muur gemetseld en geeft een stoere uitstraling, passend bij het huidige NH hotel en de stedelijkheid van de locatie. De verschillende verbanden in de muur zorgen voor een mooi strijklicht op de muur onder straatverlichting, maar draagt ook bij tegen bijvoorbeeld graffiti op de muur. Ook is rekening gehouden met aangrenzende functies zoals de taxistandplaats en tramhalte: in de muur zijn houten bankjes geïntegreerd, waar wachtend publiek in de zon kan zitten.

 

 

 

Fotografie: Stijn Poelstra

Meer informatie

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel