nieuws

Steenfabrieksterrein wordt weer natuur

Techniek

Hoeveel natuur kan er in dertig jaar ontstaan? Best veel, zo blijkt uit Fokko Erharts fotoreportage van De Loowaard in de gemeente Duiven.

Steenfabrieksterrein wordt weer natuur

Dit voormalige terrein van fabrikant van keramische bouwproducten Wienerberger is sinds de jaren ’80 in ruste. Aan de hand oude foto’s trok Erhart deze zomer het veld in op zoek naar de standpunten van weleer. Slechts enkele landschappelijke kenmerken gaven hem houvast, voor de rest zou je bijna niet geloven dat de foto’s op dezelfde plek gemaakt zijn, zo groot zijn de verschillen.

In de ovens van de steenfabriek werden tot de jaren tachtig bakstenen gevormd. De graslanden werden in de zomer bevolkt door koeien van de boer. Nu is de productie door Wienerberger overgeheveld naar de moderne fabriek bij Pannerden. De voormalige fabrieksgebouwen en het tasveld zijn weggehaald door Zandzuig- en transportbedrijf P.L. Moorlag BV. Productiekoeien zijn vervangen door Galloway-runderen en Konik-paarden.

Onderstaande fotoserie is gemaakt door Fokko Erhart / wildernisfoto.nl:

 

Steenfabrieksterrein in de Loowaard in 1998

 

Steenfabrieksterrein in de Loowaard in 2015

 

Zicht op steenfabriek in de Loowaard in 1998

 

Zicht op steenfabriek in de Loowaard in 2015

 

Reageer op dit artikel