nieuws

Kwallenleer als duurzaam alternatief

Techniek

Door overbevissing en klimaatverandering neemt de kwallenpopulatie snel toe. Dit zorgt voor problemen bij het toerisme en de visserij. Maar de Japanse student Yurii Kasao ziet hierin een kans. Zij gebruikt kwallen als grondstof voor een duurzaam alternatief voor koeienleer.

Kwallenleer als duurzaam alternatief

Kwallen staan in Aziatische landen weliswaar op de menukaart, maar tegen de huidige groei van de populatie valt niet op te eten. RCA-student Yurii Kasao ziet kwallen als afval dumpen als “misbruik van natuurlijke hulpbronnen. Kwallenleer kan worden gesneden, genaaid en omgevormd net als koeienleer. Alle materialen die ik gebruik voor het leer zijn biologisch geproduceerd en afbreekbaar.”

 

Vragen oproepen

Yiri Kasao ontwikkelde haar nieuwe leersoort met de hulp van SustainRCA, een Brits centrum voor creatieve en duurzame innovatie. Het materiaal kan gebruikt worden voor accessoires, tassen en andere producten die we nu uit koeienleer maken. Hiermee roept Kasao de vraag op of we traditioneel leer nog nodig hebben.

  

“Kwallen worden al eeuwen gebruikt in de Aziatische keuken. De structuur is uniek en heeft normaal gesproken geen smaak. Ze worden meestal gemarineerd met sesamolie, sojasaus en geserveerd met groenten als salade. In Japan worden kwallen ook gebruikt in sushi”, vertelt Kasao.

Maar door het uitdijen van de kwallenpopulatie moeten er bijvoorbeeld toeristenstranden worden gesloten. Daarnaast is de overpopulatie een ramp voor de visserij. Er is zelfs al een schip gezonken door het enorme gewicht van kwallen in een visnet dat werd opgehesen.” 

Gratis grondstof

Tot nu toe werden kwallen niet alleen gedumpt, er is zelfs een kwallenshredder ontwikkeld voor gebruik in de oceaan. Maar Kasao vindt dat geen oplossing. “Als iets in overvloed aanwezig is, kun je het gebruiken als gratis grondstof. Met kwallenleer controleren we de kwallenstand en we hebben een oplossing voor de milieuschade die de giftige stoffen bij de productie van traditioneel leer veroorzaken.”  

Bron: Hetkanwel.net

Reageer op dit artikel