nieuws

Design van de week: Project EGG

Techniek

Project EGG is 5 x 4 x 3 meter groot en samengesteld uit 4760 stenen, elk uniek van vorm. Het gebouw is ontworpen door Studio Michiel van der Kley en wordt 3D-geprint door honderden co-creators, afkomstig uit de hele wereld. Project EGG staat symbool voor een nieuwe manier van ontwerpen, creëren en samenwerken. Het is het grootste 3D-geprinte gemeenschapskunstwerk tot nu toe.

Michiel van der Kley kijkt graag naar de natuur. In de natuur zijn talloze constructies te vinden die bestaan uit veel kleine elementen, zoals krokodillenhuid, maïskolven en koraal. In deze fascinatie heeft hij de basis van Project EGG gevonden: door een grote constructie te segmenteren ontstaan er eindeloze mogelijkheden in 3D-printing. De 4760 stenen, waarvan er geen twee hetzelfde zijn, vormen samen de organische vorm en structuur van Project EGG.

 Project EGG, Studio Michiel van der Kley

Project EGG is op meerdere fronten grensverleggend. Het materiaal, polyactide (PLA), is herbruikbaar, biologisch afbreekbaar en nog niet eerder gebruikt op zo’n grote schaal. Ook de manier van produceren is nieuw. Niet alleen wordt een volledig gebouw vervaardigd uit een 3D-printer, de stenen worden afzonderlijk geprint of geadopteerd door verschillende mensen over de hele wereld.

Gedurende de komende twee jaar zal Project EGG over de hele wereld reizen. De wereldpremière vindt plaats tijdens de Dutch Design Week (18-26 oktober 2014) in het Klokgebouw in Eindhoven.

Reageer op dit artikel