nieuws

‘Groen vastgoed nieuwe norm in de VS’

Techniek

Het totaal aan groen commercieel vastgoed is in de Verenigde Staten fors toegenomen. Dat meldt de Universiteit Maastricht na onderzoek in samenwerking met CBRE en de U.S. Green Building Council.

Het aandeel gebouwen met een Energy Star Label steeg van 2005 tot 2013 van 0,5 procent naar 5,1 procent. Tegelijkertijd nam de oppervlakte kantoor met LEED-certificaat toe tot 19,4 procent. De marktaandelen van groen commercieel vastgoed zijn het hoogst in Minneapolis (77 procent), San Francisco (67,2 procent), Chicago (62,1 procent), Houston (54,8 procent) en Atlanta (54,1 procent).

Nils Kok en Rogier Holtermans (Universiteit Maastricht) gebruikten statistische gegevens van ruim 34.000 gebouwen met een gezamenlijk vloeroppervlak van 325.000 vierkante meter in de centrale zakendistricten van de dertig grootste Amerikaanse markten. ‘Hoewel we allemaal voorbeelden kennen van gebouwen met een LEED- of ander groen certificaat, zijn de resultaten die we hier presenteren bewijs van de enorme groei van duurzaamheidscertificering op de commerciële vastgoedmarkt’, aldus Kok. ‘De studie laat zien dat groen de voornaamste trend is geworden in alle grote steden in de VS.’

Nederland

Ook in Nederland heeft duurzaamheid een vlucht genomen, aldus de Universiteit Maastricht op basis van cijfers van de Dutch Green Building Council. 3,7 miljoen vierkante meter nieuwbouw en ruim 1,8 miljoen vierkante meter bestaand commercieel vastgoed is of wordt gecertificeerd met het in Europa gangbare Breeam-label.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel