nieuws

Toren haalt schoon drinkwater uit lucht

Techniek

De Italiaanse ontwerper Arturo Vittori ontwierp een toren die door middel van condensatie schoon drinkwater kan produceren. Hij is geïnspireerd door een reis naar een afgelegen dorpje in het noord-oosten van Ethiopië. Voor mensen in dit soort gebieden is het verzamelen van drinkwater vaak een gevaarlijk en tijdrovende bezigheid. Zijn WarkaWatertoren kan hier verandering in brengen.

Toren haalt schoon drinkwater uit lucht

In afgelegen dorpjes in Afrika is water halen vaak een taak de vele uren, of zelfs de hele dag in beslag neemt. Vaak zijn het de vrouwen die uren lopen om bij een waterbron te komen, die dan soms ook nog zijn vervuild met menselijk of dierlijk afval. Daarnaast hebben veel vrouwen geen andere keuze dan om hun jonge kinderen mee te nemen op die tocht. Die kunnen dan niet naar school. 

De WarkaWatertoren is geïnspireerd door de lokale Warkaboom, een groot type vijgenboom die veel wordt gebruikt als verzamelplek voor de gemeenschap. De constructie is gemaakt van lokale materialen of bamboe en de lijnen zijn vervaardigd uit nylon. De constructie is ongeveer 9 meter hoog, en geschat wordt dat er per toren ongeveer 95 liter schoon drinkwater per dag kan worden opgevangen. Een toren kost ongeveer 550 dollar (400 euro) en kan in minder dan een week door een team van vier mensen met lokale materialen worden gebouwd.

Arturo Vittori hoopt om in 2015 twee werkende torens te bouwen, en hoopt daarnaast meer investeerders te vinden die ook vinden dat veilig drinkwater een recht is voor iedereen.

Bron: Inhabitat

Reageer op dit artikel