nieuws

Design van de Week: SEA ME

Techniek

Het vloerkleed SEA ME, gemaakt van zeealgen en visnet, is niet alleen een lust voor het oog, maar indirect belangrijke problemen aan. Ontwerpster Nienke Hoogvliet vraagt met het kleed aandacht voor het gebruik van dit materiaal in de textielindustrie. Bovendien gaat ze met het kleed de dialoog aan tussen de schoonheid van de zee en de problematiek van plastic afval.

Design van de Week: SEA ME

Fotografie: Femke Poort.

Tijdens de Dutch Design Week presenteerde Studio Nienke Hoogvliet haar nieuwe project: SEA ME. In tegenstelling tot beeld van zeealgen als vieze, slijmerige plantjes, worden ze vaak gebruikt in duurzame design- en architectuurprojecten, bijvoorbeeld als gevelisolatie of textielverf. Nienke Hoogvliet heeft het bewerkelijke materiaal getransformeerd tot garen. Met de hand knoopte ze het tot een vloerkleed: SEA ME.

 

In het ontwerp vangt Nienke de dualiteit van de zee. Enerzijds is er de problematiek van plasticsoep en ander afval. Anderzijds heeft de zee prachtige dingen te bieden. Door de zeealgen te knopen in een afgedankt visnet, maakt Nienke deze tweeledigheid zichtbaar. Ook kan het materiaal een rol spelen in het oplossen van duurzaamheidsproblemen binnen de textielindustriel. Zeealgen groeien snel en vergen minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld katoen. 

Het garen is in verschillende tinten groen geverfd, alvorens het in het visnet te knopen. Lange en korte draden worden afgewisseld en de groentinten lopen subtiel in elkaar over. Zo ontstaat er een organische beeld dat refereert aan het materiaalgebruik.

 

 

 

Reageer op dit artikel