nieuws

Algenboerderij Cloud Collective verrijkt ongelijkvloerse kruising Geneve

Techniek

Creëer een tuin op de ongelijkvloerse kruising van twee snelwegen. Voor die uitdaging stelde de stad Genève het Nederlandse bureau The Cloud Collective. Hun oplossing was even verrassend als functioneel en breed inzetbaar: een algenboerderij die de overvloedige CO2 omzet in energie en voedsel.

Algenboerderij Cloud Collective verrijkt ongelijkvloerse kruising Geneve
DCIM101GOPRO

Met deze uitwerking kunnen nog vele kruisingen een nuttig nevenbestaan krijgen.

  

The Cloud Collective kreeg de opdracht in het kader van het festival ‘Genève, villes et champs’. De algeninstallatie is één van dertien tijdelijke tuinen die de samenhang behandelen tussen het stedelijke en het landschappelijke in de context van de uitbreidingsplannen van Genève.

De locatie van Culture Urbaine, een viaduct over een drukke nationale weg, is bijzonder agressief en bepaald niet in overeenkomst met het idee van een tuin als een rustige en natuurlijke plek. In plaats hiervan zoekt de installatie een relatie aan te gaan met de locatie en te bewijzen dat zelfs dit soort plekken vol van verkeer, autodealers en opslagplekken, ondanks hun anonieme en generieke karakter, een belangrijke rol kunnen spelen in de stedelijke omgeving door middel van onder andere voedsel- en biomassaproductie.

 

Een systeem van transparante tubes is aan de railing van het viaduct gehangen. De groene vloeistof die hierin circuleert is een steeds dichter wordende algenkolonie, die zich voedt met uitsluitend zonlicht en CO2, beide in overvloed ter plekke aanwezig. Deze algen kunnen dienen als luchtfilter. Ook kan je ze oogsten door filtering en persing, om ze te gebruiken als grondstof voor cosmetische producten en voedingssupplementen; een derde optie is verbranden als biomassa.

  

Een tijdelijke toren naast het viaduct bevat de benodigde technische installaties zoals een waterfilter, ph-meter en een pomp. Ook dient deze als ‘groen’ signaal voor het passerend verkeer en biedt gedetailleerde uitleg over de werking van de installatie aan voetgangers en fietsers.

 

De bioreactor is zo een voorbeeld van mogelijke toekomstige doelen en ontwikkelingen: het introduceren van voedselproductie in de stedelijke omgeving, het behouden van groene ruimte door nieuw gebruik van bestaande structuren en het herinterpreteren van onze infrastructuur.

 

 

 

Reageer op dit artikel