nieuws

Design van de Week: bacteriën verlichten lamp ‘Ambio’

Techniek

Teresa van Dongen raakte tijdens haar studie Biologie gefascineerd door bioluminescente micro-organismen. Op de Design Academy Eindhoven, waar ze dit jaar Cum Laude afstudeerde, begon ze haar onderzoek naar nieuwe vormen van licht en energie. Haar passie voor biologie en design leidde tot haar afstudeerproject ‘Ambio’. Samen met twee studenten van TU Delft ontwikkelde ze een lamp die wordt verlicht door bacteriën van de Photobacterium-soort.

Design van de Week: bacteriën verlichten lamp ‘Ambio’

Teresa van Dongen heeft zich in haar project ‘Ambio’ laten inspireren door het fenomeen van lichtgevende golven. Dit natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door lichtgevende organismen in het zeewater, die oplichten wanneer ze bij elke golfslag voorzien worden van zuurstof. Teresa’s lamp Ambio wordt blauw verlicht door deze bioluminescente micro-organismen. 


Klik op de afbeelding voor de videopresentatie van Ambio.

In de lichtinstallatie balanceren twee gewichten en een glazen buis. De glazen buis is half gevuld met vloeistof waarin de bacteriën zich bevinden. Door de lamp af en toe een duwtje te geven, krijgen de bacteriën toegang tot zuurstof en lichten ze op. De gewichten houden de lamp voor ongeveer twintig minuten in beweging.

 

Vanwege de continue lichtintensiteit en relatief hoge lichtopbrengst, koos Teresa van Dongen voor bacteriën van het Photobacterium-geslacht. Bart Joosse en Richard Groen, beiden student Life Science and Technology aan TU Delft, leveren de bacteriën voor de lamp. In de natuur leven de micro-organismen in symbiose met de octopus. De twee studenten kochten het achtarmige dier bij de visboer en isoleerden de lichtgevende bacteriën. Vanuit daar hebben ze de bacteriën doorgekweekt in een kunstmatig zeewatermedium. 

Door een gebrek aan voedingsstoffen of een te hoge populatiedichtheid sterven de bacteriën in de lamp nu binnen twee dagen. De huidige uitdaging is om ze te voorzien van een constante toevoer van voedingsstoffen, waardoor Teresa’s Ambio ons – in theorie – voor eeuwig zou kunnen verlichten.

Reageer op dit artikel