nieuws

Smogvrij park Beijing krijgt vorm in Cuijk

Techniek

Aan het smogvrije park van Daan Roosegaarde in Beijing wordt in alle luwte gesleuteld in Cuijk. In de parkeergarage van winkelcentrum Maasburcht wordt fijnstof geïoniseerd en heel effectief afgevangen.

Fijnstofdeeltjes worden door een ventilator langs een elektrode geleid die ze een positieve lading meegeeft. Ze worden aangetrokken naar de negatieve anode waar ze samenklonteren tot grotere deeltjes die kunnen worden opgeveegd. Eén installatie van 0,8 bij 0,8 bij 3,5 meter aan het plafond is in staat om 10.000 kuub lucht in een uur te zuiveren. De parkeergarage in Cuijk is uitgerust met twee van die installaties.

Roosegaarde heeft vergevorderde plannen om in Beijing een smogvrij park te bouwen. Van de opgevangen fijnstofdeeltjes wil hij onder hoge druk diamanten ringen persen. Iedereen die investeert in een sierraad geeft zo de stad een beetje schone lucht, is het idee.

 Lees verder op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel