nieuws

‘Je moet staal niet schroeven, maar lijmen’

Techniek

Schroeven is eigenlijk niet meer van deze tijd. De bouw kan wat dat betreft nog wel wat leren van de vliegtuigindustrie, die al geruime tijd geleden is overgestapt op lijmverbindingen. Dat zei Lars Courage dinsdag op Ecobouw. De architect pleit voor een nuchtere blik op over duurzaamheid, gekoppeld aan grensverleggende, innovatieve architectuur.

‘Je moet staal niet schroeven, maar lijmen’

 

 

 

“De farao wilde eigenlijk een glazen piramide. Dat kon in die tijd helaas nog niet, dus het werd er één van steen. Nu kunnen we bijna alles van glas bouwen, zodat de piramide er toch nog is gekomen. Niet in de woestijn, maar voor het Louvre, in Parijs.”

Met deze twee voorbeelden laat Lars Courage zien hoe ver we al zijn gekomen op het gebied van techniek – en hoe snel de ontwikkelingen de laatste decennia gaan. Allerlei zaken waar je eeuwenlang alleen maar van kon dromen, worden nu plotseling mogelijk. Ook is de tijd ineens rijp voor technieken die een eeuw geleden werden uitgevonden en al die tijd in de koelkast hebben gestaan. Zoals de elektrische auto. “We zijn in principe lui”, zegt de specialist in lichtgewicht en demontabel bouwen. “Als noodzaak niet aanwezig is, wordt ons bewustzijn niet geprikkeld en gaan we gewoon door zoals we het altijd al hebben gedaan.”

Daarbij speelt ook conservatisme ons parten: ‘wat we altijd al hebben gedaan’ staat voor veel mensen gelijk aan ‘goed’ en ‘mooi’. Zo stuitte Courage op protesten uit de buurt toen hij een glazen kantoor wilde bouwen. “Dat vonden ze niet mooi. Ik heb hen toen uitgelegd dat een kantoorgebouw van staal en glas nu vergelijkbaar is met de vakwerkboerderij in de Middeleeuwen. Die boerderij is ook ontstaan als antwoord op een vraag, met gebruik van beschikbare grondstoffen. De vraag was alleen anders. Nu we zo veel binnen zitten, is daglicht bijvoorbeeld veel belangrijker. “

“Daglicht” was dan ook het antwoord dat Courages zoon kreeg op de vraag ‘papa, waarom wonen wij in een stalen woning?’ Courage gebruikt veel staal en heel veel glas. Bij zijn aanpak staat de mens centraal, evenals het principe dat je van binnen naar buiten moet werken. Courage: “Wij hebben niet ‘de duurzaamheidsoplossing’. Maar we nemen wel innovatieve en onorthodoxe stappen om dat doel te bereiken.” Daarbij moet je volgens de architect teasen & pleasen;vertrouwen en dromen – zelfs tegen de stroom in; en dogma’s aan de kaak stellen. “Duurzaamheid is onderhevig aan inflatie. Het is name dropping geworden”, fulmineert de innovator. “Als je écht duurzaam wilt bouwen, moet je geen lijstjes invullen, maar naar de inhoud kijken. Want FSC hout wordt ook gekapt, triple glas is nonsens en het is fout om traditionele installatietechniek toe te passen in een andersoortig pand. Zorg voor voldoende IQ per kilowatt per kuub. Dat leidt tot gezonde gebouwen. En dan kan je het budget voor de installaties gebruiken voor het gebouw zelf.”

Kijk voor al het nieuws op de themapagina Duurzaam bouwen, waar nieuws van Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op te vinden is met het label ‘duurzaamheid’. Deze themapagina is ook te bereiken via www.ecobouw.net/content/nieuws

Reageer op dit artikel