nieuws

Groen levend beton

Techniek

Onderzoekers op de Universiteit Politècnica de Catalunya (UPC) ontwikkelen een betonnen gevelpaneel waarop mossen, korstmossen en andere micro-organismen kunnen groeien. Onlangs verkregen zij patent op dit systeem, waarbij twee bestaande betonsoorten worden toegepast. Het paneel is zo behandeld dat het groeiproces versneld plaatsvindt. Binnen een jaar vertoont de betonnen gevel patina: de tijd verandert de gevel.

Groen levend beton

Student Sandra Manso Blanco schrijft onder begeleiding van professor Antonio Aguado en postdocturaal onderzoeker Ignacio Segura van de Structural Technology Group van het UPC een proefschrift over dit nieuwe, groene gevelsysteem. “Het concept van het nieuwe gevelsysteem bestaat uit drie lagen bovenop de constructie. De eerste laag is waterbestendig en voorkomt daardoor mogelijke schade door het doorsijpelen van water. We maken gebruik van gecarboniseerd beton: beton dat we drie weken aan een luchtvochtigheid van 65% en een hoog CO2-gehalte bloot stellen.”

Drie lagen

Daarop ligt de biologische laag: beton met als basis magnesiumfosfaat-cement. Dit beton is een hydrolisch conglomeraat met een lage pH-waarde, waardoor het een goed leefklimaat biedt aan micro-organismen zonder schadelijke invloed uit te oefenen op het milieu. De derde laag is omgekeerd waterbestendig, waardoor wel water binnen kan dringen, maar niet naar buiten kan lopen. Zo blijft de biologische laag goed nat.

Cultureel centrum Aerónautico – El prat de Llobregat Barcelona. Render groene gevel.

Voordelen

Een groene gevel biedt veel voordelen. Naast warmteaccumulatie van zonnestraling kan de biologische laag ook fijnstof en CO2 uit de lucht filteren. In tegenstelling tot andere ‘groene gevelsystemen’ is er geen plastic of metalen constructie nodig. Ook op de TU Delft vindt er onderzoek plaats naar de voordelen van groene gevels. Ir. Marc Ottelé (Civiele techniek en Geowetenschappen) onderzoekt naast een nieuw biologisch beton met lavasteen ook de exacte hoeveelheid fijnstof die een dergelijk groene gevel kan vasthouden.

Verder onderzoek op de UPC

Volgens Sandra Manso Blanco is nog steeds veel onderzoek nodig. “Op dit moment bekijken we of de gevel onder verschillende klimatologische omstandigheden werkt. De gevelpanelen staan nu opgesteld in Barcelona, in Gent en in een lab op de Universiteit van Gent. Aan het eind van het jaar hopen we met de resultaten verder te gaan.”

Reageer op dit artikel