nieuws

Pindadoppen, zonnebloemen, rijstvelletjes kokosnotenpoeder en stro

Techniek

Peanut shell Board heeft de Materia Award gewonnen op de Bouwbeurs. Het plaatmateriaal van pindadoppen is echter niet het enige milieu- en bevolkingsvriendelijke product van de Thaise leverancier Kokoboard.

Pindadoppen, zonnebloemen, rijstvelletjes kokosnotenpoeder en stro

Kokoboard is een kleinschalige Thaise organisatie die de ontbossing en de lokale armoede wil tegengaan. Het bedrijf dankt zijn naam aan de productie van een plaatmateriaal van kokospoeder: een soort mdf. Sinds zijn oprichting is het bedrijf echter veel meer lokaal agrarisch afval gaan gebruiken als grondstof. Zodoende levert het nu ook plaatmateriaal van pindadoppen, zonnebloemen, rijstvelletjes en stro.

De platen van rijstvelletjes lijken op mdf, die van stro meer op spaanplaat en de platen van de pindadoppen en het zonnebloemafval zijn zo grof dat ze eerder vergelijkbaar zijn met chipboard. Deze vergelijking is niet erg precies: vooral in de zonnebloemplaten is de grondstof nog goed te herkennen. Ook heeft elke plaat zijn eigen kleur en geur.

Formaldehydevrij, watervast en brandwerend

De volledig formaldehydevrije platen zijn geschikt voor allerlei toepassingen in de bouw en de meubelindustrie. Ze zijn leverbaar in allerlei diktes en sommige platen zijn watervast of brandwerend. Aangezien Kokoboard de platen maakt uit afval, concurreren ze niet met de voedselindustrie. Bovendien hoeven de boeren hun afval niet te verbranden, wat ook weer beter is voor het milieu.

Reageer op dit artikel