nieuws

New Material Award gelanceerd

Techniek

De New Material Award, een prijs gericht op materiaalinnovatie door ontwerpers en kunstenaars, volgt de DOEN | Materiaalprijs op. De nieuwe prijs bestaat uit twee delen: een geldprijs van 15.000 euro en een prijs in de vorm van een Fellowship bij Het Nieuwe Instituut. De New Material Award is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut, Stichting DOEN en het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving.

New Material Award gelanceerd

De New Material Award is de opvolger van de DOEN | Materiaalprijs, die in 2009 door Stichting DOEN en het Materiaalfonds in het leven is geroepen om kunstenaars en vormgevers uit te dagen met nieuwe en duurzame materialen en technieken de ontwerpen van de toekomst te presenteren. De prijs heeft nu een nieuwe partner, Het Nieuwe Instituut, een nieuwe naam en een extra prijs; de Fellowship van Het Nieuwe Instituut.

De initiatiefnemers zien een belangrijke rol voor kunstenaars en ontwerpers weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving. De New Material Award wil “de innovatieve kracht van creativiteit binnen diverse design- en kunstdisciplines op het gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en -toepassing vieren”.

De inschrijving opent in februari 2014 en begin november 2014 wordt in Het Nieuwe Instituut een New Material Award-tentoonstelling met genomineerden georganiseerd en worden de winnaars bekendgemaakt.

Twee keer prijs

De New Material Award 2014 bestaat uit een prijs van 15.000 euro en een prijs in de vorm van de Fellowship Materialen met een gelijkwaardige omvang, deels in natura – in de vorm van ondersteuning van het onderzoek en samenwerking met Het Nieuwe Instituut – en deels in geld: een bedrag van 5.000 euro.

Gisteren is in het Nieuwe Instituut in Rotterdam de nieuwe prijs gelanceerd. Ontwerpers Tjeerd Veenhoven, Maarten Kolk en Guus Kusters, en Marjan van Aubel vertelden over hun onderzoek en de fase na het winnen van de DOEN Materiaalprijs. De bijeenkomst is onderdeel van de Biodesign tentoonstelling, waarin ook werk van Lieske Schreuder, Studio Formafantasma en drie andere genomineerden van de DOEN | Materiaalprijs is opgenomen.

Reageer op dit artikel