nieuws

Houten shingles op aanbouw Rijksmonument

Techniek

Ten westen van Utrecht, ingesloten tussen de Oude Rijn en de Leidsche Rijn, ligt het landgoed Park Voorn. Hier wordt momenteel gebouwd aan een uitbreiding van een Rijksmonument. Rooijakkers+tomesen ontwierp een langwerpig gebouw met een shingledak als een omslagdoek en opvallende daglichttoetreding door de nok.

Houten shingles op aanbouw Rijksmonument

Park Voorn is vanaf de 12e eeuw ontwikkeld van een hoeve met akkers en weilanden tot een kasteel met bijgebouwen en een tuin in de 19e eeuw. Van de oorspronkelijke bebouwing rest nog slechts de schuur / tuinmanswoning en twee duiventorens. Het landschap is echter beter bewaard gebleven. Slingerende waterpartijen, bomengroepen en hoogteverschillen maken van het park een bijzonder gebied.

 

Context

Aan de oostzijde ligt de stad Utrecht, aan de westzijde ligt de stadsuitbreiding Leidsche Rijn. In de directe omgeving bevindt zich aan de noordoostkant een bedrijfsgebouw (15m hoog) en aan de noordwestkant een appartementencomplex (ca. 40m hoog) met vergevorderde plannen voor meer hoogbouw. Aan de oostkant liggen het Amsterdam-Rijnkanaal, de rijksweg A2 en de nieuwe stadsrandweg. Naast de oprijlaan naar de schuur / tuinmanswoning, met aan weerszijden een bomenhaag, ligt aan de westzijde een bedrijventerrein.

Ontwerp

De particuliere bewoner van de tuinmanswoning heeft opdracht gegeven voor de uitbreiding. Deze ligt aan de rand van het park, met zicht op de kasteelruïne. Rooijakkers+tomesen maakte een ontwerp met een dak dat de woning aan de achterkant beschermd tegen de oprukkende verstedelijking, terwijl er aan de voorkant volop zicht is op het park. Paddy Tomesen van Rooijakkers+Tomesen Architecten: “Wij vonden houten shingles hier goed passen, maar wilden de bijbehorende dikke dakrand niet. Daarom hebben we eindeloos zitten puzzelen om van het stevige dakpakket een voor het oog fijne houten schil te maken. Dat is gelukt door het dakpakket per shingle taps te laten aflopen, zowel aan de onderrand als aan de zijranden. Dit is voor zover wij weten nog niet eerder gedaan. We hebben flink moeten pushen om te zorgen dat het dak daadwerkelijk zo werd uitgevoerd als wij het hadden bedacht, maar het resultaat stemt tevreden: scherp en stoer tegelijk.”

De verdunning is moeilijk te maken omdat de shingles in de langsrichting van het het hout gemakkelijk splijten. Dakdekker Adriaans uit Haps heeft dit opgelost met een achterconstructie van gelaagd multiplex.

Daglicht

De constructie van het gebouw is niet minder spannend. Grote betonnen schijven vormen haar ruggengraat. Ze staan 1,26 meter uit elkaar, over de hele lengte van de woning, ter plekke van de decentraal geplaatste nok, en lopen van beganegrondvloer tot dak.

Het brede gedeelte bevat de woonfuncties, de lichtvang tussen de schijven is voor doorgangen, kasten en klein sanitair en de smallere achterkant-zone voor een brede hal en overloop voor onder andere kunst en groter sanitair. Door de plek van de tussenwanden te alterneren, valt het daglicht ófwel in het brede deel, danwel in het smalle. Zo heeft elke ruimte daglichttoetreding.

 

 

Reageer op dit artikel