nieuws

Nieuwbouw vanaf 2020 energieneutraal

Techniek

Elk jaar moeten minimaal 300.000 bestaande huizen en gebouwen zo worden aangepast dat ze minder energie verbruiken. Vanaf 2020 moet alle nieuwbouw energieneutraal zijn. Dat sprak minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) donderdag af met de bouw- en woningsector.

Nieuwbouw vanaf 2020 energieneutraal

 

 

 

Spies vernieuwde drie convenanten uit 2008 waardoor het energieverbruik in bestaande woningen, de nieuwbouw en de huursector flink moet worden teruggedrongen. Behalve dat energie steeds duurder wordt is het ook beter voor het milieu om minder te verbruiken. Daarnaast hoopt Spies dat de afspraken werk opleveren voor bouwers, installateurs en energieadviseurs.

Begroting

Voor verduurzaming van de economie is in de begroting van 2013 200 miljoen euro vrijgemaakt. 70 miljoen daarvan gaat naar een fonds voor energiebesparing in huizen en gebouwen. Dat geld is beschikbaar voor grote projecten, maar ook voor particulieren, stelde Spies.

De afspraken zijn gemaakt met Bouwend Nederland, Energie-Nederland, ondernemersorganisatie UNETO-VNI, brancheorganisatie voor woningcorporaties Aedes, De Woonbond, vereniging van projectontwikkelaars Neprom, de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers en Vastgoedbelang.

Reageer op dit artikel